5 beneficii psihologice ale unei jucării de pluș asupra bebelușilor

jucarii de plus

Jucăriile de pluș sunt mai mult decât simple obiecte decorative pentru un bebeluș. Ele constituie adevărate resurse de confort și sprijin pentru cei mici, în special în primele lor etape de dezvoltare. Micuții pot interacționa cu astfel de jucării încă de când încep să exploreze mediul din jur, acestea fiind adevărate surse de descoperire prietenoasă a lumii din jur.

Jucăriile de pluș oferă multe beneficii, în speciale psihologice, asupra dezvoltării bebelușilor. Din rândurile de mai jos vei afla cum contribuie acestea la formarea lor armonioasă, și ce impact pozitiv au asupra stării emoționale și a abilităților sociale ale copiilor.

Beneficii psihologice ale jucăriilor de pluș

1. Stimulare senzorială și cognitivă

Jucăriile de pluș se numără printre primele obiecte cu care interacționează de obicei un bebeluș. Și aceasta deoarece sunt moi și plăcute la atingere, au forme și culori atractive, și chiar scot deseori sunete pe care cei mici le găsesc atrăgătoare. 

Dar jucăriile de pluș se dovedesc mai mult decât simple obiecte interesante și curioase pentru copii. Acestea sunt un mod eficient de a le oferi stimulare pozitivă, și de a le îmbunătăți capacitatea emoțională pe toată perioada în care le folosesc. 

Printre primele, și cel mai importante beneficii se află faptul că jucăriile de pluș pentru bebeluși contribuie la stimularea și dezvoltarea simțurilor. Atunci când au în jur astfel de obiecte colorate și reconfortante, copilașilor le vine ușor să-și manifeste curiozitatea și interesul față de ceea ce îi înconjoară. Un ursuleț sau câțiva peștișori pe care îi pot privi cât este ziua de lungă le stimulează simțurile tactile și vizuale și îi familiarizează cu lumea din jur, contribuind la stimularea senzorială și cognitivă. Micuților le va fi ușor să recunoască imediat astfel de obiecte și să exploreze ceea ce au în apropierea lor. 

Carusel muzical mobil

Carusel muzical mobil

2. Mediu sigur și reconfortant de dezvoltare

Jucăriile moi de pluș contribuie la dezvoltarea autonomiei bebelușilor prin posibilitatea acestora de a explora și investiga lumea din jurul lor într-un mediu sigur și reconfortant. Bebelușii pot petrece ore întregi inspectându-și jucăria preferată, astfel încât să se familiarizeze cu mediul înconjurător dar și să-și descopere propriul corp. Acest lucru le va oferi libertatea să exploreze în siguranță lumea din jur fără să simtă teamă sau stres, și să simtă lumea din jur ca pe un mediu prietenos și sigur. Niște cuburi amuzante cu animale, moi și ușoare, pe care micuțul le poate arunca sau strânge, sunt ideale pentru a le stimula abilități motrice grosiere și fine precum dexteritatea și coordonarea ochi-mână, captându-i atenția și imaginația pentru mult timp. 

Centru de activități - Pisicuta Aiko & Yuki

Centru de activități – Pisicuta Aiko & Yuki

3. Jucăriile de pluș oferă confort și siguranță

Jucăriile de pluș pot ajuta la cultivarea sentimentelor de bucurie si satisfacție in rândul bebelușilor, prin încurajarea activităților distractive și ludice. Un copil poate experimenta o stare de bine când este lăsat să se joace cu o astfel de jucărie moale, fapt care îl va face să se simtă sigur și încrezător. Micuțul capătă în acest fel încredere de sine dar și autonomie pentru activitățile sale, deoarece el va învăța să se simtă în siguranță și atunci când este lăsat singur. De regulă, el nu va plânge atunci când este lângă ele, având un prieten de companie și o sursă sigură de consolare și intimitate.

Mai mult, o jucărie prevăzută cu un inel special care poate fi atașat la suzetă te ajută și pe tine și pe bebeluș să găsiți suzeta rapid, astfel încât micuțul să se bucure de confort suplimentar cu fiecare îmbrățișare. Dacă el experimentează durerile de burtică specifice vârstei, o pernuță anticolici îi va oferi liniștea necesară, deoarece are un săculeț cu sâmburi de cireșe care poate fi încălzit cu ușurință, căldura emanată ajutând la calmarea durerilor. 

Jucărie cu inel pentru suzetă - Cățeluș

Jucărie cu inel pentru suzetă – Cățeluș

4. Jucăriile de pluș permit exprimarea emoțiilor

Jucăriile de plus pot oferi, de asemenea, un mod pozitiv și productiv pentru a gestiona situațiile stresante. Bebelușii învață să-și exprime emoțiile si sentimentele atunci când interacționează cu jucăriile, de exemplu povestind cu ele sau îmbrățișându-le. Acest lucru poate ajuta bebelușul să dobândească abilitatea de a-și controla emoțiile și de a le gestiona mai eficient pe cele negative. De exemplu, când se simte neliniștit sau trist, el poate folosi jucăria ca pe un aliat emoțional care să îi ofere confort și liniștire.

Poți oferi copilului tău o astfel de jucărie încă de la  naștere, dar și la 2-3 ani, pentru a fi unul din cei mai buni prieteni ai lor. Astfel de obiecte fabricate din materiale moi și plăcute la atingere îi vor capta atenția imediat, prin culorile pastelate, iar pe măsură ce mai cresc, vor observa atent toate detaliile realiste precum culori sau textură.

Jucărie de pluș mini-unicorn

Jucărie de pluș mini-unicorn

5. Jucăriile de pluș îi pregătesc pe bebeluși pentru interacțiunea cu ceilalți

Nu în ultimul rând, jucăriile de pluș au un rol important în pregătirea bebelușilor pentru a interacționa cu ceilalți și a dezvolta relații sănătoase și empatice. Acestea joacă un rol esențial în îmbunătățirea capacității de comunicare a bebelușilor, stimulând schimburile verbale dintre bebeluși și adulții din jur. Pe măsură ce micuțul se joacă și „conversează” cu ursulețul, elefantul sau mascota preferată, el are posibilitatea de a-și manifesta sentimentele și de a învață cum să interpreteze și sentimentele celorlalte persoane.

Atunci când sunt folosite împreună cu părinții, jucăriile de pluș pot ajuta la formarea unei conexiuni pozitive cu copilul în timp ce acesta se joacă, oferind oportunități pentru adult să întrebe ce simte sau ce gândește el despre jucărie. Mai mult, oferă un cadru sigur în care cei mici să încerce cuvinte noi și fraze simple. Este important să vorbești cu calm și clar atunci când interacționezi cu bebelușul tău, pentru ca acesta să se obisnuiască cu anumite sunete sau tonalități.

Set mascote de pluș Numberblocks

Set mascote de pluș Numberblocks

Jucăriile de pluș au un rol esențial în pregătirea bebelușilor pentru interacțiunea cu ceilalți, dar și în dezvoltarea a numeroase abilități psihologice importante precum cele senzoriale, cognitive și emoționale. Astfel de obiecte oferă un mediu sigur pentru copiii care încep să exploreze mediu, și le permit să-și manifeste sentimentele prin conversații și schimb verbal cu adulții din jur. Folosind jucăriile de pluș potrivite vârstei sale în interacțiunile zilnice cu copilul tău, îl vei ajuta să dobândească abilitățile necesare pentru a forma relații interumane solide și empatice.