Aventura in lumea cunoasterii: recomandari de jocuri care imbogatesc cunostintele copiilor

Copiii au nevoie de stimuli care sa le antreneze mintea, dorinta de cunoastere si, nu in ultimul rand, apetitul pentru distractie. La intersectia dintre joc si invatare exista o relatie stransa, conturata in jocuri educative, benefice pentru dezvoltarea celui mic. Ca parinte, cu cat pui mai mult accent pe aceste jocuri, cu atat ii oferi copilului tau o crestere sanatoasa si un aport ridicat de cunostinte.

 

Pentru ca fiecare joc este indicat pentru o anumita varsta, este foarte important sa stii ce dobandeste copilul tau dupa fiecare joc si care este nivelul de intelegere al acestora. Mai jos se afla un mic ghid cu jocurile educative potrivite, in functie de varsta copilului tau.

Cu mic cu mare: clasamentul jocurilor educative, in functie de varsta

Cu fiecare pas facut in domeniul cunoasterii, cu fiecare an implinit, cel mic are o capacitate mai mare de intelegere si de percepere a lucrurilor noi. Ca o aventura in lumea cunoasterii, identificata pe etape si nivele de cunoastere, Educlass propune urmatoarele jocuri:

 

  • In primul an: pune accent pe jocuri de miscare si manipulare a obiectelor pentru 0-12 luni. Pentru ca mintea copilului nu este dezvoltata, este foarte important sa incepi cu cele mai de baza jucarii, care sa ii ajute sa identifice lucrurile, dar care sa ii ajute sa isi imbogateasca vocabularul si capacitatea senzoriala.

 

Jocuri recomandate: Cuburi cu desene, jucarii interactive, jucarii muzicale, forme de construit si alte papusi vocale. Este important sa alegi jocurile si in functie de materiale si riscul de accidentare. O optiune buna ar fi jucariile din lemn.

 

 

  • In perioada 1-3 ani: pune accent pe dezvoltarea cognitiva a copilului, ducand stafeta in zona de jocuri de identificare. Singura diferenta este nivelul de dificultate. Jocurile educative pentru copii 1-3 ani trebuie sa aduca un aport mare de imbogatire a cunostintelor, cele mai multe sa se identifice in zona de identificare si cunoastere a literelor, culorilor, imaginilor si formelor.

 

Jocuri recomandate: Carti animate de explorare in romana si engleza cu imagini si cuvinte, numaratoare, puzzle, seturi de pictura, jucarii interactive, cuburi de construit. Este important sa il sustii in procesul de invatare, intrucat singur nu va putea acumula corect informatiile.

 

 

  • In perioada 3-7 ani: deschide-i apetitul pentru mai multe domenii, mai ales ca energia pentru joc este destul de mare. Mareste complexitatea jocurilor cu articole care il ajuta sa se concentreze si sa isi formeze o parere si, mai mult decat atat, care il ajuta sa cunoasca detalii despre anumite obiecte, imagini si chiar domenii de cunoastere: matematica, literatura, anatomie, regnul animal si vegetal, limbi straine etc.

 

Jocuri recomandate: jocuri didactice, carti de colorat, enciclopedii in imagini, puzzle tematic,  carti de explorare, jocuri educative in echipa, seturi de pictura, jocuri cu diferente si asemanari, numaratoare, tabla inmultirii, jocuri de memorie.

 

 

  • In perioada 7- +10 ani: poti alege jocuri pentru dezvoltarea cognitiva si jocuri care cresc dorinta pentru invatare si imbogatire a culturii generale. Nivelul de intelegere al copilului este mai mare, asadar poti opta pentru jocuri de strategie, jocuri tematice, jocuri educative din domenii diferite (anatomie, matematica, limbi straine, chimie, geografie, istorie etc.). Aceste jocuri ii vor imbogati cunostintele si ii vor antrena procesul de invatare de la scoala.

 

Jocuri recomandate: Puzzle geografic, laboratorul de chimie, cunoasterea si explorarea umana, kit de experimente stiintifice, jocuri de memorie, seturi de cercetare, jocuri matematice pentru copii, jocuri de logica etc.

 

Cu aceste jocuri, copilul evolueaza atat fizic, cat si psihic, dezvoltarea fiind armonioasa si plina de aventura in lumea cunoasterii. Antrenarea mintii se poate face intr-un mod eficient si distractiv cu jocurile de la Educlass.