Cum alegi carti pentru copiii cu varste intre 3 si 7 ani?

Pasiunea pentru citit poate le paote fi indusa copiilor inca de cand acestia se afla la varste fragede. Daca cei mici vor fi inconjurati de universul fermecat pe care il ofera cartile speciale pentru ei, sunt foarte mari sansele ca ei sa devina niste adulti cu apetit pentru lectura. 

Insa, cum stii ca faci alegerea corecta din multitudinea de carti pentru copii pe care magazinele o expun? Nu orice carte este potrivita pentru micutul tau, caci varsta este un criteriu decisiv in aceasta alegere. 

Cum alegi cartile pentru copiii de 3 ani?

Daca prichindeii pana in 3 ani prefera mai degraba carticelele cu sunete, cu imagini mari, si cu pagini care pot fi rasfoite usor, cartile pentru cei care au depasit acest prag trebuie sa indeplineasca alte caracteristici. De exemplu, cartea potrivita pentru ei continute multe zone interactive, pe care micutul le poate explora prin intermediul simtului tactil si vizual, mai degraba decat prin intermediul celui auditiv. 

In plus, cartile pentru copiii care au implinit varsta de 3 ani sunt cele care includ povesti simple, de regula axate pe un subiect unic (poate fi vorba despre numere, litere, forme, culori sau marimi). 

De asemenea, in aceasta perioada, micutii pot incepe sa invete scurte poezioare, pentru a-si imbunatati abilitatile de memorare, asa ca poti opta si pentru carti de acest gen. 

Care sunt cartile potrivite pentru copiii intre 3 si 5 ani?

Daca esti in cautarea celor mai potrivite carti pentru copiii intre 3 si 5 ani, orienteaza-te catre cele axate pe prezentarea unor notiuni de invatare (fie ele zilele saptamanii, lunile anului, anotimpurile, culorile etc.). 

In aceasta etapa a dezvoltarii sale, micutul este pregatit sa primeasca prima sa enciclopedie, insa ai ca variante si cartile cu autocolante si cele de activitati. Foarte important este sa alegi carti care contine subiecte care il atrag pe cel mic, iar aici poate fi vorba despre gatit, stiinta, curiozitati despre plante si/sau animale. 

La fel de potrivite sunt si cartile in care sunt prezentate diverse activitati din viata reala, cum ar fi mersul la scoala, la doctor sau vizita in casa unui prieten. Povestile vor fi scrise intr-o maniera cat mai simpla, foarte usor de memorat de catre cei mici.  


Tot acum este momentul in care poti renunta la cartile cu pagini cartonate, caci princhideii sunt capabili, in aceasta etapa, sa rasfoiasca singuri paginile, fara a le rupe. 

Avand in vedere ca traverseaza o perioada importamenta de dezvoltare a functiilor cognitive, cartile intr-o limba straina sunt si ele un dar adecvat pentru micutii cu varste intre 3 si 5 ani. 

Cum alegi cartile pentru micutii intre 5 si 7 ani?

In aceasta etapa a dezvoltarii micutilor poti introduce cartile care solicita diverse sarcini grafice, cum ar fi trasarea liniile sau incercuirea si desenarea anumitor obiecte. 

Cartile de activitati, enciclopediile care dezvaluie pe intelesul copiilor anatomia corpului uman, dar si cartile cu autocolante sunt optiunile ideale pentru micutii aflati in acest interval de varsta. 

Comanda de pe educlass.ro carti adecvate varstei copilului tau!