Ce jucarii sa cumperi pentru un prescolar

Cand vine pe lume primul copil, tot universul se concentreaza in acel punct micut care da din manute si picioruse, care doarme si mananca, care plange si se agata de mama lui aproape continuu. Pe masura ce trece timpul, centrul universului creste si incepe cel mai lung si greu drum din viata lui: invatarea. La 6 luni invata ce gust au morcovii si cum se sta in fund. La 7 luni invata ce este acela un dintisor, ce sunt jucariile, cine este doamna aceea cu parul alb careia toti ii zic bunica, ce este fiinta aceea miscatoare cu patru picioare care latra si da din coada. Invatam aproape tot ceea ce face, spunem sau gandim intreaga viata..

La varsta de un an, deja un copil stie foarte multe. Pana la 3 ani, copilul va avea 90% din volumul creierului de adult. Cat sunt mici, copiii sunt niste bureti absorbanti care au si produc spatiu de depozitare. Cum putem noi sa ii ajutam sa invete mai bine, mai eficient, sa ajunga niste adulti responsabili, stapani pe ei si puternici? Prin joc. Atat de simplu…

 

Exista patru tipuri mari de inteligenta, cele care pot sa coordoneze achizitia de jucarii educative precum si activitatile pe care un copil sa le faca.

Inteligenta adaptiva este de doua feluri: naturalista si corporala. Acest tip de inteligenta are rolul de a integra copilul in lume (in primele luni de viata) si in societate si colectivitate cand mai creste.

Pentru acest tip de inteligenta putem sa cumparam jucarii de la cele mai fragede varste. Inca de la cateva luni, copiii vor dori sa apuce un obiect cu manuta, astfel ca parintii trebuie sa incurajeze acest comportament. Poate parea o chestiune banala, dar daca stati sa va ganditi, nu despre oricine se spune ca are “mana de chirurg”. Dobandirea sigurantei in miscari nu este o chestiune asa lesne. Drept urmare, se pot cumpara jucarii care sa ajute precum centrele de activitati, formele geometrice care trebuiesc introduse in orificii speciale, mingiutele de activitati si jucariile care antreneaza abilitatile motorii fine si coordonare intre ochi si mana. Mai tarziu, cand copilul creste, acestea pot sa fie inlocuite cu jocurile de constructie, de strategie si jocurile care se joaca in grup.

De asemenea, jucariile care ii pot ajuta sa inteleaga fenomenele naturale precum “BigJigs Calendar luni, zile, data si ora” care ajuta la intelegerea timpului sau cartile senzoriale care ii fac cunostinta copilului cu “materialele naturii” sunt jucarii care se pot achizitiona de la varste fragede. Mai tarziu, cartile si globul pamantesc vor avea intaietate.

 

Inteligenta emotionala se poate cultiva de la varste mici, cand, cu ajutorul marionetelor sau al papusilor putem sa ii invatam pe copii emotiile. Mai tarziu, pe masura ce copilul creste, aceste jucarii pot sa devina actanti principali si sunt necesare jucariile de decor precum seturile de scule pentru baieti sau bucatariile pentru fetite. Fiecare joc va avea nevoie de scena pentru ca cel mic sa isi exprime emotiile si starile sufletesti.

 

Inteligenta creativa este cea care se manifesta in special la varste mai mari, cand copilul incepe sa deprinda arta desenului sau muzica. Culorile, cartile, nisipul de colorat, jucariile muzicale sau seturile creative de modelaj sustin acest tip de inteligenta.

 

Jucariile de logica, precum puzzle-ul, cele de potrivire, cubul rubik, cele matematice, sau cele de memorie vor ajuta copilul sa isi dezvolte inteligenta intelectuala, cea care va dicta logica adultului de mai tarziu.

 

Jucariile alese cu grija, specifice fiecarei varste si cumparate cu un scop precis, vor ajuta orice copil prescolar sa relationeze bine in colectivitate, sa asimileze cunostinte si sa isi indeplineasca sarcinile pana la capat, ca si cand s-ar juca. Felul in care un copil este obisnuit, deprins de mic sa privesca o anumita activitate, sa aiba satisfactia realizarii ei, sa ii inteleaga menirea si sa ii vada latura distractiva va ajuta elevul de maine sa gaseasca placere in scoala si in invatatura.