Ce sunt jocurile STEM și cum contribuie ele la dezvoltarea copiilor

Deși trăim într-o lume dominată de știință și tehnologie, conceptul de jucării STEM (acronim care vine de la Science, Technology, Engineering, Mathematics) este relativ nou în România.  Educația STEM se bazează pe experimente cu elemente din viața de zi cu zi care să îi ajute pe cei mici să înțeleagă cu ușurință diferite fenomene și concepte.

Spre deosebire de educația tradițională, unde profesorul predă și copilul ascultă, educația STEM este o metodă activă și aplicată de învățare. Practic, copilul învață prin a face: experimentează, pune în practică, observă, formulează idei, ipoteze, concluzii. Cum? Prin jucării și jocuri STEM!

Jocuri STEM: ce sunt și cum contribuie ele la dezvoltarea copiilor

Jucăriile și jocurile STEM sunt diferite față de alte jucării, fiind concepute mai degrabă în scop educațional, nu doar pentru distracție. Rolul accestor jucării STEM este de a-i stimula pe cei mici din punct de vedere intelectual și de a le stârni acestora interesul pentru știință, tehnologie și matematică de la vârste fragede.

Jucăriile și jocurile STEM promovează învățarea prin experiment și integrează artă cu știința într-un mod distractiv. Sunt folosite, mai degrabă, că materiale educaționale multifuncționale, cu ajutorul cărora cei mici pot dobândi noi cunoștințe și își pot îmbunătăți abilitățile de învățare, jucându-se și distrandu-se în același timp.

Iată cum îi ajută pe cei mici jucăriile și jocurile STEM:

dezvoltă creativitatea. Când se joacă cu jucării STEM de la o vârstă fragedă, cei mici își dezvoltă creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor;

– dezvoltă gândirea divergentă, care este asociată cu creativitatea și prezintă o deschidere mai mare către mai multe variante de a rezolva o anumită problema. Acest tip de gândire pune accentul pe tabloul de ansamblu al unei situații, idei sau probleme. Zona de confort este mult mai ușor de depășit de către persoanele cu gândire divergentă, care sunt flexibile, deschise și caută să vadă ceea ce la prima vedere este imposibil.

– dezvoltă capacitatea de coordonare ochi-mâini, un proces evolutiv natural care, din păcâte, nu apare la toți copiii. Este o abilitate care începe să se dezvolte mai vizibil în jurul vârstei de 15 luni, fiind necesar să fie permanent stimulată. Cu ajutorul jocurilor STEM cei mici își perfecționează mai ușor capacitățile de coordonare a mâinilor;

– sporesc curiozitatea. Copiii care se joacă cu jucării și jocuri STEM devin mai buni la a pune întrebări despre lucrurile care îi interesează;

– promovează abilitățile spațiale. Jucăriile și jocurile STEM implică folosirea abilităților spațiale și a inteligenței fine.

Unde găsești jucării și jocuri STEM pentru copii

O gamă largă de jucării STEM sunt comercializate de www.educlass.ro, unde găsești diferite seturi de construcție, jocuri de logică și nu numai pentru cei mici, de la producători precum Learning Resources și Educațional Insights. Iată ce jocuri STEM îți propunem:

Jocuri de logică

Nimic nu stimulează mai bine atenția și gândirea copiilor decât un joc de logică cu provocări pe care cei mici trebuie să le rezolve. Jocurile de logică dezvoltă gândirea creativă, cresc capacitatea de concentrare și dezvoltă spiritul de echipă. Propunerea noastră este jocul Mental Blox de la Learning Resources, care este și unul dintre cele mai bune jocuri de logică.

Cei mici trebuie să îndeplinească fiecare cerință specificată în cardurile de activități folosind forme geometrice 3D extrem de haios colorate! Ei trebuie să gândească logic, să se concentreze și să mute piesele cu grijă, în așa fel încât construcția lor să rămână în picioare.

Un alt joc de logică pe care ți-l propunem este Tumble Trax, care tratează practic și ingenios legile mecanic, contribuind la dezvoltarea gândirii critice și a rezolvării de probleme. Cei mici trebuie să aranjeze piesele magnetice urmărind modelele de pe cardurile cu activități pentru a crea un labirint. Există nenumărate variante de labirinturi pentru diferite niveluri de învățare.

Roboțelul Botley

Cu ajutorul roboțelului Botley cei mici vor învăța noțiuni primare de logică și codare. Copiii îl pot programa cu ușurință pe Botley să facă peste 80 de acțiuni – să se deplaseze înainte (câte un pas pe rând), să se deplaseze la stânga sau la dreapta, să se deplaseze în sens invers (câte un pas pe rând), să identifice un obiect, să evite un obiect, să scoată un sunet, să repete un pas sau o secvență de pași.

Acest joc este conceput special pentru a veni în completarea activităților școlare și care să le trezească micuților interesul pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. Contribuie la dezvoltarea gândirii analitice și critice, la rezolvarea de probleme, la dezvoltarea spiritului de echipa și a comunicării și la îmbunătățirea vederii spațiale.

Jocuri de construcție

Copiii vor putea să înțeleagă mai bine diferite noțiuni de fizică și inginerie cu ajutorul jocurilor de construcție! Jocurile de construcție, pe lângă faptul că îmbunătățesc dezvoltarea motricității fine, dezvoltă orientarea în spațiu, încurajează gândirea și raționamentul și dezvoltă imaginația și creativitatea copilului.

Noi îți propunem Circuit Explorer , care contribuie la dezvoltarea creativității și a îndemânarii și îi ajută pe cei mici să descopere noțiuni de inginerie și elementele fundamentale ale circuitelor.

Un alt joc de construcție perfect pentru micuții exploratori este Setul STEM – Mecanisme simple de la Learning Resources, cu ajutorul căruia copiii vor putea să înțeleagă mai bine diferite noțiuni de fizică.

Acum că ai aflat ce înseamnă și care este scopul jucăriilor și jocurilor STEM, nu îți mai rămâne decât să le alegi pe cele potrivite pentru micuțul tău. Pe www.educlass.ro găsești o mulțime de jocuri STEM, care promovează descoperirea mediului înconjurător într-o manieră distractivă!