Dezvoltarea vocabularului la copii reprezintă un proces important, căruia trebuie să-i acorzi o atenție maximă. Cei mici încep să își dezvolte vocabularul încă din primele zile de viață, când comunică mai mult folosind limbajul non-verbal: gesturi și mimică. Prima formă de comunicare verbală este plânsul, după care apare gânguritul.
Până la vârstă de 3 ani, copiii înțeleg mai multe cuvinte decât pot rosti, având un vocabular format din aproximativ 1.000 – 1.500 de cuvinte. Până la vârsta de 7 ani, cei mici ar trebui să aibă un discurs fluent, să stăpânească foarte bine toate abilitățile lingvistice și să fie capabili să poarte o conversație cu un adult folosind propoziții complexe în mod corect.
Etape importante în dezvoltarea vocabularului copilului
Dezvoltarea vocabularului la copii are loc treptat și ordonat. Fiecare prichindel are un ritm propriu în care își dezvoltă limbajul și învață să comunice cu cei din jur, însă este foarte important că tu, părintele sau, să îl sprijini să își formeze un vocabular bogat, în așa fel încât să se poată exprima liber și coerent.
Înainte de toate, trebuie să știi că există câteva etape importante în dezvoltarea vocabularului copilului tău. Dacă în primele 3 luni de viață cel mic își exprimă stările prin plâns și gângurit, apoi poate începe să pronunțe unele vocale și să rostească sunete mai variate. De regulă, vârstă de 9 luni este asociată cu rostirea primelor sunete articulate, iar în jurul vârstei de 1 an, de obicei, bebelușii rostesc primele cuvinte.
Între 12 și 15 luni copilul ar trebui să se poată exprima mai clar și mai inteligibil și să pronunțe o serie destul de largă de noi cuvinte.
Între 18 și 24 de luni, copilul ar trebui să aibă un vocabular de 50 până la 100 de cuvinte, pe care să le rostească corect.
Între 2 și 4 ani, adică la vârsta preșcolară, copilul ar trebui să poată purta o conversație simplă despre ceva ce se petrece în jur și să aibă în vocabular între 200 și 300 de cuvinte. Poate pune întrebări simple și folosește propoziții simple, din 3-6 cuvinte.
Între 4 și 8 ani, adică la vârsta școlară, copilul poate comunica cu ușurință și poate spune povești simple, cu început, cuprins și încheiere. Ar trebui să poată folosi 4-5 propoziții pentru a descrie o imagine și să pronunțe corect majoritatea cuvintelor.
La 7-8 ani copilul ar trebui să stăpânească foarte bine toate abilitățile lingvistice, să folosească propozii complexe în mod corect și să fie capabil să poarte o conversație cu un adult.
Jocuri și jucării pentru dezvoltarea vocabularului la copii
Cum îți poți ajuta copilul să își dezvolte mai ușor vocabularul? Prin joacă! La vârste mici, copiii învaţă cel mai uşor prin jocuri și activități distractive, care să le capteze atenția și să le stimuleze curiozitatea.
Iată câteva jocuri care ajută la dezvoltarea vocabularului copilului, adecvate atât prichindelilor sub vârstă de 4 ani, cât și celor mai măricei:
Inventează o poveste!
Jocul interactiv „Inventează o poveste” de la Chalk and Chuckles contribuie la dezvoltarea abilității de exprimare orală, a gândirii creative, a imaginației, a vederii spațiale. În plus, copiii învață să coopereze și să aibă încredere în sine. Este conceput ținând seama de ultimele cercetări în materie de dezvoltare a copiilor, care pot da frâu liber imaginației și inventa sute de povești.
Set imagini vocabularul de baza de la Learning Resources
Acest set de carduri colorate ajută copiii să își dezvolte limbajul oral și vocabularul necesar în conversații cotidiene! Cardurile sunt utile copiilor pentru îmbunătățirea vocabularului de bază. Sunt frumos colorate și deosebit de calitative, plăcute copiilor.
Cuburi pentru conversații
Cuburile pentru conversații de la Learning Resources pot fi folosite în activități de brainstorming, de dezvoltare a personalității sau de exersare a limbajului oral și a abilităților sociale și de ascultare. Cuprind 36 de întrebări interesante despre experiența și părerea elevilor, cum ar fi „Care este cea mai curajoasă persoană pe care o cunoști”, „Ce fel de mâncare îți place”.
Provocarea conexiunilor
Provocarea conexiunilor „Why Connect” de la Chalk and Chuckle este un joc de logică de care cei mici nu se vor plictisi niciodată. Este conceput ținând seama de ultimele cercetări in materie de dezvoltare a copiilor și contribuie la dezvoltarea funcției cognitive. Cei mici își dezvoltă și capacitatea de comunicare prin limbaj verbal.
Oricare ar fi modalitatea prin care alegi să îți ajuți prichindelul să își dezvolte vocabularul, nu uita să îți folosești imaginația și să dai dovadă de multă răbdare!