Cum imbunatateste un joc educativ performantele scolare ale copilului tau?
Cercetarile psihologilor au demonstrat faptul ca jocurile interactive si educationale pot determina un copil sa se mentina intr-o continua stare de invatare. Jocul este si va fi o metoda foarte utilizata de educatori si de parinti de a-i implica pe copii in procesul de invatare. A invata prin joc si joaca este chiar o tematica a multor wokshop-uri de parenting.
Este normal sa iti doresti ca piticul tau sa fie un elev eminent la scoala si sa aiba rezultate exceptionale. De aceea, tu, ca parinte, trebuie sa cunosti toate metodele prin care il poti ajuta pe cel mic. O metoda distractiva este folosirea materialelor aditionale sub forma de jocuri si jucarii educative, care il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte capacitatea de invatare, dar si sa acumuleze mai multa informatie.
Jocurile educative sunt cele mai potrivite in acest caz. Sunt special concepute astfel incat sa angreneze copilul in procesul de invatare, cunoastere si interactiune.
Joaca, invatare, cunoastere si performanta scolara
In ciclul primar, copiii trebuie sustinuti si motivati sa invete. Este foarte important sa fie ajutati si acasa de catre parinti, nu doar de educatori si invatatori. Datorita unor simple jocuri, copiii vor beneficia de o serie de stimulente si aptitudini definite ca fiind parte din viitorul lor ca adulti. Este foarte probabil ca un copil sedentar sa aiba rezultate mai slabe la invatatura fata de un copil care experimenteaza joaca alaturi de parinti. De asemenea, parintii trebuie sa excluda premisa potrivit careia joaca e o pierdere de timp si il distrage de la invatura. Este total eronat acest lucru.
Cum ii ajuta jocurile educative pe cei mici
- Jocurile ii ajuta pe cei mici sa isi descopere talentul si inclinatiile artistice: dansul, pictura, muzica, mestesugul olaritului etc. Fiecare copil are abilitati cu care se naste si abilitati dobandite pe parcurs. Cel mai important este ca acestea sa fie dezvoltate sau, in multe cazuri, sa fie descoperite. Printr-un joc care necesita pictura, coloratul sau desenatul poti vedea daca piticul tau este potrivit pentru o anumita meserie. Poti incepe cu carti de colorat, plastelina, planse de pictura etc.
- Isi dezvolta curiozitatea. Unui invatacel ii sta bine cu intrebarea. Cu cat pune mai multe intrebari, cu atat reuseste sa acumuleze mai multe informatii din mai multe domenii. Spre exemplu, poti alege pentru cel mic jucariile stiintifice, jocurile cu harti geografice, jocurile matematice, jocurile de cunoastere, de explorare a corpului uman, spatiului cosmic etc.
- Ii ajuta in relatiile colegiale. Jocurile in echipa vor reusi sa ii dezvolte copilului tau importante abilitati sociale. Comunicarea dintre colegi si cu educatoarea sau invatatoarea este foarte importanta. Cooperarea, spiritul de echipa, negocierea sau generozitatea sunt doar cateva dintre aspectele esentiale care pot fi atinse prin jocul in echipa. Mai mult decat atat, vei reusi sa ii dezvolti o personalitate extrovertita, reusind sa il faci sa se integreze foarte bine intr-un colectiv.
- Isi dezvolta un hobby. Inca de la varste fragede, este important ca piticul tau sa aiba o pasiune. Colectionarea de abtibilduri, desene sau de mici jucarii il face pe copilul tau sa fie responsabil.
- Abilitati cognitive. Cu ajutorul jocurilor educative, in special cele de logica, il ajuti pe scolarel sa isi dezvolte importante functii executive precum atentia si concentrarea, rationamentul deductiv si inductiv. De asemenea, aceasta activitate il va implica intr-un proces de cunoastere si dezvoltare a gandirii strategice.