Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta

Ciclismul este o activitate distractiva si sanatoasa pentru copii. Acest sport ii ajuta sa se dezvolte armonias din punct de vedere fizic si social. Fiecare copil va inavata in ritmul lui cum sa mearga pe bicicleta, dar de obicei este bine sa invete cat mai devreme cu putinta. In general, varsta optima se situeaza undeva intre trei si opt ani. Desi poate fi un drum lung si zbuciumat, odata ce copilul a deprins aceasta abilitate ii va servi pentru tot restul vietii. Acestea sunt cateva sfaturi pentru a-ti invata copilul sa mearga pe bicicleta.

Bicicleta si locatia aleasa pot usura sau ingreuna procesul de inavatare 

 

Alege bicicleta potrivita

Nu cumpara o bicicleta mai mare decat este nevoie pe principiul “o sa o mai foloseasca anul viitor”. Acest lucru poate ingreuna procesul de invatare al copilului si il poate face sa renunte din frustrare. Pentru a alege bicicleta perfecta pentru cel mic putem folosi lungimea picioarelui lui ca ghid. In principiu, piciorul copilului ar trebui sa nu poata atinge cu talpile de pamant atunci cand sta asezat pe sa, dar nici prea sus sa nu fie. Rotile ar trebui sa aiba un diametru de 35-40 cm. Daca sunt mai mari, copilul va trebui sa depuna mai mult efort pentru a porni de pe loc. De asemenea, o bicicleta cu o greutate mai mica ar usura procesul de invatare, necesitand mai putin efort in timpul pedalarii.

 

Pregateste bicicleta

Rotile ajutatoare au un rol in a-l invata pe copil sa dea din pedale, dar nu il obisnuiesc sa-ti tina singur echilibrul. O metoda care ar putea functiona mai bine este sa scoti si rotile ajutatoare si pedalele si sa lasi saua mai jos. Invata-l pe copil sa se impinga cu picioarele in pamant pentru a se deplasa. In felul acesta cel mic isi dezvolta intai abilitatea de a-si mentine echilibrul, ceea ce va face trecerea la pedalat mai usoara.

 

Alege locatia potrivita

Desi poate fi tentant sa invatam copilul sa mearga pe bicicleta pe o suprafata moale pentru a evita loviturile, acest lucru face pedalatul mai dificil. Locul ales ar trebui sa fie drept, asfaltat, fara trafic si cu suficient de mult spatiu in care copilul sa se poate misca in voie. O parcare goala, o alee in parc, sau un teren de joaca liber sunt exemple perfecte de locatie in care il poti invata pe cel mic sa mearga pe bicicleta in siguranta.

 

Primii pasi sunt cei mai grei

 

Ajuta-l la inceput

Atunci cand copilul este pregatit sa inceapa sa pedaleze, va trebui sa-l susti pana cand isi va putea mentine singur echilibrul. Totusi, nu tine de cadrul sau de ghidonul bicicletei. In felul acesta modifici centrul de greutate al bicicletei si mai mult il incurci decat il ajuti. Mai bine mergi in spatele bicicletei si tine strans de sa. Dupa ce copilul prinde incredere in el, poti incepe sa-i dai drumul putin cate putin. In scurt timp, micutul va incepe sa mearga singur pe bicicleta, fara ca macar sa-si dea seama.

 

Invata-l cum sa franeze in siguranta

Este mai bine sa il inveti pe copil cum functioneaza franele fara ca el sa fie pe bicicleta. Pune-l sa mearga langa bicicleta in timp ce tine de ghidon. Apoi spune-i sa franeze pentru a vedea cum functioneaza frana si cu modul in care bicicleta se opreste. Lasa-l sa experimenteze alternand franele si intensitatea pana cand e pregatit sa mearga singur.