Cum se predă învățarea socio-emoțională
Predarea învățării socio-emoționale se poate face în multe moduri și este un proces continuu care necesită răbdare, practică și consecvență. Metodele includ:
- Începerea cu auto conștientizarea
- Predarea empatiei
- Promovarea relațiilor pozitive
- Dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor responsabile
- Modelarea comportamentului pozitiv
Și există nenumărate moduri de a integra ISE în viața de zi cu zi, de exemplu:
- Identificarea emoțiilor: Un aspect important al ISE este predarea copiilor să identifice și să eticheteze emoțiile, ceea ce se poate face prin activități precum desenarea fețelor emoționale, jucând „”interpretarea pantomimelor emoționale” sau pur și simplu întrebând copiii să descrie cum se simt în diferite situații.
- Rezolvarea problemelor: Un alt aspect cheie al ISE este învățarea copiilor cum să rezolve problemele într-un mod responsabil și respectuos. Jocurile de rol, sesiunile de brainstorming în grup sau încurajarea copiilor să vină cu propriile soluții la problemele cotidiene sunt modalități excelente de a sprijini acest lucru.
- Recunoștința: Practicarea recunoștinței este un mod excelent de a promova ISE și emoțiile pozitive. Aceasta poate include păstrarea unui jurnal al recunoștinței, crearea unui borcan al recunoștinței sau pur și simplu luând câteva minute în fiecare zi pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care sunteți recunoscători.
- Atenție Conștientă: Atenția conștientă este un instrument puternic pentru promovarea ISE și reducerea stresului și anxietății și poate fi realizat prin meditații ghidate, exerciții de respirație profundă sau pur și simplu luând câteva minute în fiecare zi pentru a vă concentra asupra momentului prezent.
- Învățarea colaborativă: ISE subliniază de asemenea importanța colaborării și a muncii în echipă. Proiectele de grup, jocurile de construire a echipei sau pur și simplu încurajarea copiilor să lucreze împreună pentru a rezolva probleme sau a finaliza sarcini sunt activități excelente.
Cum pot părinții să sprijine învățarea socio-emoțională
Nu este surprinzător faptul că părinții au un rol important și puternic în livrarea cu succes a ISE și în ajutarea copilului lor să se dezvolte. Ca părinte, de ce să nu încercați unele dintre următoarele strategii:
- Priorități ISE: Faceți un efort conștient de a prioritiza dezvoltarea socială și emoțională a copilului dumneavoastră alături de succesul său academic. Recunoașteți importanța ISE și modul în care poate beneficia copilul dumneavoastră pe termen lung.
- Modelați abilitățile ISE: Sunteți primul și cel mai important profesor al copilului dumneavoastră și comportamentul propriu este un mod eficient de a ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile ISE. De exemplu, puteți modela exprimarea sănătoasă a emoțiilor spunând lucruri precum “Mă simt supărat acum pentru că…” și apoi explicând de ce. De asemenea, puteți modela abilitățile de rezolvare a conflictelor prin rezolvarea calmă și respectuoasă a neînțelegerilor cu copilul sau cu alții.
Încurajați auto conștientizarea copilului dumneavoastră
- Întrebați despre sentimente: Încurajați auto conștientizarea copilului prin întrebarea despre sentimentele lor. De exemplu, puteți întreba “Cum te simți astăzi?” sau “Ce ai pe suflet?”
- Ajutați-i să numească emoțiile: Ajutați copilul să numească și să eticheteze emoțiile. De exemplu, puteți spune “Se pare că te simți trist acum. Așa te simți?”
- Validează sentimentele: Validați sentimentele copilului recunoscându-le și spunându-i copilului că este în regulă să simtă emoții diferite. De exemplu, puteți spune “Este în regulă să te simți uneori furios. Hai să vorbim despre ce te deranjează.”
Învățați abilități de rezolvare a problemelor
- Identificați problemele: Ajutați copilul să identifice problemele prin întrebări precum “Care pare să fie problema?” sau “Ce te face să te simți așa?”
- Gândiți soluții: Gândiți potențiale soluții împreună cu copilul prin întrebări precum “Ce putem face pentru a rezolva această problemă?” sau “Ce ai încercat înainte care a funcționat?”
- Evaluați soluțiile: Ajutați copilul să evalueze eficacitatea potențială a fiecărei soluții prin întrebări precum “Cum crezi că această soluție va ajuta la rezolvarea problemei?” sau “Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei soluții?”
Încurajați conexiunile sociale
- Încurajați relații pozitive: Încurajați copilul să construiască relații pozitive cu colegii, profesorii și membrii familiei prin modelarea unui comportament social pozitiv, fiind respectuos și amabil cu ceilalți și ajutând copilul să navigheze situațiile sociale.
- Învățați abilități sociale: Învățați copilul abilități sociale, cum ar fi ascultarea activă, cooperarea și rezolvarea conflictelor. De exemplu, puteți modela ascultarea activă oferindu-i copilului toată atenția dumneavoastră când vorbește și apoi rezumând ceea ce a spus pentru a arăta că ați înțeles.
- Practicați recunoștința: Exprimați aprecierea: Încurajați copilul să-și exprime aprecierea pentru oamenii și lucrurile din viața lor prin întrebarea de a numi lucrurile pentru care sunt recunoscători sau încurajându-i să scrie note de mulțumire.
- Modelați recunoștința: Modelați recunoștința exprimând propria apreciere și reamintindu-i-se copilului lucrurile pentru care sunteți recunoscător. De exemplu, puteți spune “Sunt recunoscător să am o familie atât de minunată” sau “Sunt recunoscător pentru vremea frumoasă de astăzi.”
Încurajați atenția conștientă
- Învățați tehnici de atenție conștientă: Învățați copilul tehnici de atenție conștientă, cum ar fi respirația profundă sau meditația, pentru a-i ajuta să-și regleze emoțiile și să reducă stresul. Îi puteți ghida prin exerciții de respirație profundă sau puteți găsi videoclipuri de meditație potrivite pentru copii online.
- Modelați practicile de atenție conștientă: Modelați practicile de atenție conștientă prin luarea unor respirații profunde atunci când vă simțiți stresați sau copleșiți. De exemplu, puteți spune “Hai să luăm câteva respirații profunde pentru a ne calma” sau “Îmi place să respir adânc când mă simt stresat, mă ajută să mă simt mai bine.”
În general, susținerea ISE la copii necesită un efort intenționat și practică continuă. Prin prioritizarea dezvoltării sociale și emoționale a copilului lor, părinții îi pot ajuta să dezvolte abilități esențiale care îi vor servi bine pe tot parcursul vieții lor.