Cum să creezi un loc de joacă sigură și distractivă pentru copii

loc de joaca, topogan

Jocul este o parte importantă în dezvoltarea copiilor. Locul de joacă sigură și distractivă pentru copii, în special în sezonul cald este afară. Cu o bună documentare, puțin efort și determinare poți crea spațiul ideal în curtea casei. Odată ce ai stabilit un buget, știi care este suprafața pe care o ai la dispoziție pentru acest proiect, tot ce mai trebuie să faci este să achiziționezi jucăriile potrivite pentru exterior.

Chiar și când ai puțin spațiu la dispoziție în curtea casei îl poți amenaja astfel încât să le oferi copiilor colțul lor magic, în care vor crea clipe de neuitat cu distracție garantată. Achiziționarea unor jucării de exterior potrivite vârstei și preocupărilor micuților le stimulează curiozitatea naturală și le satisface nevoia zilnică de mișcare.

Cum amenajezi un loc de joacă pentru copii?

Realizarea proiectului

În funcție de ceea ce îți dorești să realizezi pentru copii vei avea nevoie de un buget pentru acest proiect, de măsurători precise, pregătirea substratului și de asigurarea jucăriilor de exterior necesare. Poți face locuri de joacă pentru copii variate, cu orice buget, pe gusturile celor mici, achiziționând produse multifuncționale.

Luarea măsurilor de siguranță 

Pentru a nu se răni, copiii au nevoie de un spațiu special amenajat, care să nu aibă colțuri sau unghiuri ascuțite ce ar putea conduce la accidentări. Dacă ești atent și iei toate măsurile de siguranță, eventual să ai pe jos, în jurul echipamentelor pentru joacă o suprafață cauciucată, copiii vor fi protejați. 

Achiziții de calitate

Jucăriile pentru exterior folosite trebuie să fie de calitate, să corespundă nevoilor copiilor. La Educlass.ro ai toată gama de produse destinate amenajării locurilor de joacă pentru copii și poți comanda cu încredere orice crezi că le va face plăcere acestora. 

Alegerea jucăriilor potrivite unui loc de joacă

Un loc de joacă afară nu poate exista fără un leagăn, un produs foarte îndrăgit de copiii de toate vârstele. Pentru o achiziție eficientă și avantajoasă poți opta pentru un leagăn convertibil 3 în 1 ce servește mai multor grupe de vârstă, cu mai multe variante de protecție pentru copii de la 12 luni până la 36 de luni + în ultima versiune disponibilă. 

Balansoarele mobile sunt alte jucării de exterior extrem de apreciate de copii și care se adresează celor mici care abia acum descoperă lumea și care au învățat să se deplaseze singuri. 

loc dejoaca pentru copii, balansoar

Care sunt jucăriile de exterior care nu pot lipsi de la locul de joacă din curte? Fetele vor spune că au nevoie de măsuță și scăunele cu forme diferite pentru a pregăti și servi ceaiul și prăjiturele pentru păpuși sau de o măsuță specială de lucru cu nisipul și apa. Băieții vor opta pentru o măsuță cu activități pentru a meșteri la propriile proiecte sau de un coș de baschet.

Toți vor declara într-un glas că își doresc o căsuță în care să desfășoare activități variate și în care să devină personajele propriilor povești. Și cum căsuța din copac este mai greu de construit și de întreținut, o căsuță din plastic, în culori specifice fiecărui sex, de dimensiuni diferite, cu gard sau fără va fi pe placul celor mici. 

Hai afară la distracție! Asta își vor spune copii care au la dispoziție un tobogan din plastic, de înaltă calitate, recomandat a fi utilizat de la 3 ani. În culori vii, ușor de montat și de întreținut, toboganul are margini rotunjite, scară și mânere pentru ca cei mici să aibă susținere când urcă, dar și o dublă modalitate de folosire: simplu sau cu apă, pentru un plus de amuzament și distracție alături de părinți. Alergatul, urcatul și coborârea în viteză pe tobogan antrenează mușchii și oaselor copiilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a micuților. 

Extra tips: verificarea periodică a echipamentelor și jucăriilor de exterior este necesară pentru a evita deteriorarea acestora și apariția incidentelor nedorite. Dacă ai gazon la locul de joacă pentru copii nu uita că și acesta are nevoie de îngrijire pentru a nu favoriza înmulțirea excesivă a insectelor ce pot provoca leziuni la nivelul pielii sensibile a copiilor. 

Știi care sunt beneficiile activităților în aer liber?

Mișcarea și efortul în aer liber ajută atât la dezvoltarea fizică a copiilor, cât și la cea cognitivă și emoțională. Manipularea pieselor și a obiectelor de la măsuțele cu activități contribuie la extinderea abilităților motorii și stimulează activitatea psihică.

Poți să dezvolți îndemânarea și creativitatea copiilor și cu ajutorul nisipului kinetic, cu o textură plăcută la atingere, ce vine la pachet cu forme de plastic pentru realizări uimitoare. Ce este interesant la un astfel de produs este că are o textură fină, nu se usucă, nu pătează și nu se lipește, fiind solubil în apă. 

Creativitatea și imaginația sunt supuse la încercări, sunt stimulate și încurajate, copii învață că pot face singuri o multitudine de activități, așadar capătă încredere în forțele proprii și curaj. Alături de alți copii și de părinți cei mici pot să se joace, să se simtă bine și să își dezvolte gândirea liberă, astfel încât viitorul adult să fie o persoană echilibrată emoțional.

Locurile de joacă oferă o gamă variată de oportunități și experiențe. Pe lângă activitățile fizice desfășurate copiii sunt provocați să își asume riscuri, să socializeze, să învețe să coopereze, să lucreze și independent, să își folosească imaginația și să exploreze noi dimensiuni ale ludicului. 

Joaca în aer liber poate fi aventuroasă și distractivă, cu jucăriile de exterior potrivite nevoilor și gusturilor, dar și cu prieteni pe măsură. Un mediu de joacă sigură și distractivă poate fi creat oricând și utilizat pe tot parcursul anului. Cu imaginație și creativitate, dar și cu jucării versatile, multifuncționale, copiii se pot distra afară indiferent de anotimp.