Cum să îi învățăm pe copii să citească ceasul?

Printre abilitățile pe care trebuie să le dețină un copil pentru a se putea vorbi de progrese reale în planul dezvoltării sale cognitive se numără și cea de a se raporta la timp, de a opera cu diverse concepte ce țin de timp și de a lucra cu un ceas. Primii pași în vederea atingerii acestui obiectiv vor fi realizați acasă, cu sprijinul părinților. Chiar dacă nu va fi mereu simplu, cu răbdare și apelând la metode precum sunt și cele menționate în articolul de mai jos, îl vom putea învăța ceasul pe copil într-o modalitate care îmbină activitățile educative cu acelea ludice, transformând procesele de învățare într-o experiență cu adevărat agreabilă.

De la ce vârstă începem să-l învățăm ceasul pe copil?

Pentru a înțelege de ce vârsta de la care putem începe să-l învățăm ceasul pe copil este legată de perioada în care acesta este preșcolar, ar trebui să ținem seama de următorul aspect: pe măsură ce creierul său se dezvoltă, conexiunile neuronale devin mai bine „echipate” pentru a putea înțelege concepte care înainte erau prea complicate pentru el. Spre exemplu, familiarizarea cu conceptul de permanență a obiectelor, dar și înțelegerea faptului că în lumea din jur există și pericole se leagă de progresele din plan cognitiv pe care le face un copil. La fel se întâmplă și în privința capacității sale de a se raporta la timp.

Potrivit site-ului „MathGenie”, vârsta de la care am putea începe să-l învățăm ceasul pe copil este în jur de 5 ani. Astfel, când are 5-6 ani, ar trebui să fie capabil să identifice orele, dar și jumătățile de oră pe un ceas analog. Din acest punct de vedere, ai grijă să începeți să exersați măsurarea timpului cu ajutorul ceasurilor analogice, nu a celor digitale. Explicația pentru care este recomandat să se procedeze așa este următoarea: deși ceasurile digitale sunt mai la îndemână (spre exemplu, se află la telefoane, la computer, la televizor etc.), cele analogice îl vor ajuta pe copil să vadă mai ușor cum va trece timpul. Practic, mișcarea constantă a limbilor ceasului, dar și imaginea cadranului, îi vor da posibilitatea să vadă secțiunile ceasului și va putea treptat să potrivească aceste secțiuni prin identificarea intervalelor de câte 5 minute.

În jurul vârstei de 6-7 ani, copilul ar trebui să poată:

  • Să spună care este numărul orelor dintr-o zi
  • Să spună care este numărul minutelor dintr-o oră
  • Să identifice secvențe de intervale de timp de câte 5 minute
  • Să înceapă să înțeleagă conceptul de sfert de oră

            Mai târziu, când se află la școală, vom putea să avansăm în procesul ce ține de cum îl învățăm ceasul pentru a ști, când are 7-8 ani, următoarele lucruri:

  • Să utilizeze concepte care țin de raportarea la timp (cum ar fi „dimineață”, „prânz”, „după-amiază”, „diseară” etc.)
  • Să compare unitățile de timp (orele și minutele)
  • Să se descurce să utilizeze un ceas analog

Cum îl învățăm ceasul pe copil

            Înainte de a începe să-l învățăm ceasul pe copil, va fi necesar să îl ajutăm să se familiarizeze cu ceea ce reprezintă conceptul de timp, să se raporteze la acesta, să stăpânească vocabularul care ține de timp și care este foarte bogat. Spre exemplu, „ora”, „minutele”, „secundele”, „zilele”, „săptămânile”, „lunile”, „anotimpurile”, „astăzi”, „mâine”, „ieri”, „săptămâna viitoare”, „răsăritul soarelui”, „apusul soarelui” sunt doar câteva exemple de concepte cu care copilul va trebui să se deprindă.

            Practic, până să ajungeți la învățarea ceasului, este recomandat să-l obișnuiești să se raporteze la secvențe de timp, să înțeleagă cum trece timpul, cum se vor succeda zilele, săptămânile, lunile, anotimpurile și abia după aceea să începeți să lucrați pe cadranul unui ceas. În acest scop, ai putea lucra cu copilul urmând pașii de mai jos:

         Ajută-l să utilizeze corect noțiunile de „înainte” și „după”

            Asemenea concepte pot fi explicate unui preșcolar ce are în jurul vârstei de 4 ani. Spre exemplu, îi vei spune copilului ce se întâmplă înainte de culcare și după ce va fi în pat, enumerându-i rutinele pe care le veți face (de exemplu, mersul în baie pentru a se spăla, spălatul pe dinți, îmbrăcatul în pijama, lectura de dinainte de culcare, sărutul de noapte-bună etc.).  Repetă-i de câteva ori aceste lucruri, până când vei sesiza că se obișnuiește cu ele. Exersați împreună și cu alte rutine dintr-o zi, chiar dacă momentan nu discutați și despre durata activităților respective.

         Reprezentați timpul folosind cuvinte

            Preșcolarii vor începe să-și însușească noțiuni de timp raportându-se mai întâi la ei înșiși. Povestindu-i copilului diverse întâmplări din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, vei vedea că va fi dornic să spună despre el lucruri precum: „Când eram bebeluș, aveam scutece”, „Când eram mic/ă, am fost cu mama la Zoo și am văzut elefanții” , „Mâine merg cu tata la dans”, „Ieri am fost cu bunica în parc” etc.

            Ca să ne fie mai simplu când vom începe să-l învățăm ceasul pe copil, putem să ne folosim și de cărți în care întâlnim adesea un vocabular ce ține de timp. Citiți de mai multe ori o anumită poveste, explică-i permanent secvențele de timp și raportați ceea ce veți citi la viața voastră de zi cu zi.

         Legați timpul de diferite evenimente

            Conceptele de „azi”, „ieri”, „mâine” vor fi mai bine înțelese de cei mici dacă vor fi legate de evenimente concrete. De pildă, când discuți cu copilul ai putea să pui accentul pe noțiunile de timp: „Azi mergem în parcul cu leagăne multe. Mâine vom merge în parcul cu terenul de baschet”.Când menționezi cuvântul „mâine”, nu vei greși dacă vei da detalii care să-l ajute să se raporteze cu mai multă precizie la această unitate de timp: „Mâine, adică peste X ore…”.

         Ocupați-vă de recunoașterea momentelor zilei

            Până să reușim să-l învățăm ceasul pe copil, ar trebui să ne asigurăm că știe să identifice principalele momente ale zilei și să se raporteze la acestea. De aceea, nu va strica să profităm de dorința sa de a ști ce se întâmplă cu el într-o zi (de exemplu, când pleacă la grădiniță și când se va întoarce de acolo) și să-l ajutăm să înțeleagă cum este structurată o zi.

            Spre exemplu, ai putea să realizezi un colaj cu mai multe imagini care să reprezinte evenimentele dintr-o zi în care copilul este implicat. Începe cu trezitul din pat, cu mersul la baie dimineața, cu îmbrăcatul, cu micul-dejun și cu plecarea la grădiniță. Îi vei spune că toate acestea se întâmplă „dimineața”. Continua cu masa de prânz, cu odihna de după-amiază, cu activitățile de după-amiază și vei finaliza cu ceea ce se întâmplă seara. Eventual vei repeta acest demers pentru mai multe zile la rând, până când copilul va putea singur să identifice principalele momente dintr-o zi.

         Folosiți-vă de un calendar

            Cu ajutorul unui calendar, copilul va ajunge nu doar să cunoască lunile anului, zilele săptămânile și anotimpurile, ci va vedea și cum trece timpul. Spre exemplu, identificarea stării vremii va fi utilă pentru raportarea la „azi” și „ieri” și la anotimpul în care ne aflăm.

            Întrucât un copil învață cel mai bine prin intermediul jocului, oferă-i un calendar magnetic viu colorat, ce îl va ajuta nu doar să-și îmbogățească vocabularul ce ține de starea vremii, de fenomenele meteorologice, ci și să înțeleagă succesiunea lunilor anului, a zilelor, a anotimpurilor. De asemenea, datorită acestui calendar vom putea începe să-l învățăm ceasul folosindu-ne de cadranul așezat în centrul calendarului. Acesta are cifre vizibile, așa că va fi numai bun pentru a face primii pași în identificarea orelor și a minutelor.

         Apelați la instrumentele de măsurare a timpului

            Odată ce micuțul tău a venit în contact cu un cadran de ceas precum este cel din calendarul menționat anterior, ați putea să exersați orele fixe cu ajutorul unui ceas.

            Dăruiește-i copilului un ceas de lemn de calitate, frumos colorat, care ar putea face mereu parte din decorul camerei sale. Limbile acestuia indică în mod clar orele și minutele (acestea sunt marcate din 5 în 5), piesele ce indică orele având nuanțe diverse pentru a ușura demersul de învățare. În același timp, pentru a veni în sprijinul părinților și pentru stimularea copiilor, ceasul are piese numerotate de la 1 la 12 care sunt detașabile, astfel încât micii „învățăcei” să poată învăța să spună orele indicate de limbile ceasului.

         Exersați număratul până la 60

            Când îl învățăm ceasul pe copil, este esențial să ne asigurăm că va ști să numere corect până la 60. Notați numerele de la 1 la 60 pe o hârtie, rostiți-le cu voce tare pe toate, după care copilul va fi rugat să le spună în succesiune. Repetați de mai multe ori și profitați de orice ocazie pentru a le exersa (spre exemplu, când mergeți la cumpărături). Binevenit în acest scop va fi ca în camera copilului să existe o planșă cu numerele până la 60 pentru a putea să le poată vedea cât mai mult și să le memoreze.

         Învățați număratul din 5 în 5

            Odată ce un copil va înțelege cum se numără din 5 în 5, vei vedea că învățatul ceasului se va realiza mai rapid. În afară de notatul numerelor din 5 în 5 până la 60 și de repetarea lor de mai multe ori, ca să fie stimulat să învețe ați putea număra astfel pe muzică, găsind un cântec în care să fie marcate cumva pragurile aflate din 5 în 5 (eventual să se realizeze un dans când se ajunge la ele).

         „Descompuneți” minutele

            În acest scop, copilului i se va explica următorul lucru: numărul 1 de pe un ceas înseamnă 5 minute, în timp ce numărul 2 înseamnă 10 minute. Pentru a-l determina să înțeleagă, s-ar putea recurge și la acest truc: să-i spui că „identitatea secretă” a numărului 1 este 5. Repetați și pentru restul numerelor.

         Discutați despre rolul limbii de ceas care indică minutele

            După ce s-a lămurit cu privire la „identitatea secretă” a numerelor, copilului i se va spune că aceasta este adusă când limba mai lungă a unui ceas (cea care indică minutele) o arată. În acest moment, ar fi bine dacă s-ar ține pe loc limba care indică ora și ar fi manipulată doar cea care indică minutele. Rostiți de fiecare dată ora și minutele cu voce tare.

         Descoperiți cum se folosesc împreună cele două limbi de ceas

            Descifrarea corectă a celor două limbi de ceas este fundamentală când învățăm ceasul. Ar fi bine ca mai întâi să se înceapă cu exemple mai simple, cum ar fi 1:30, 2:15 etc.. Stabiliți limba pentru oră pe o anumită oră și fixați pe un număr și limba care indică minutele.

            Tot acum i se poate explica treptat copilului ce reprezintă, de exemplu, limba care indică ora pusă în dreptul cifrei 3 și cea care arată minutele în dreptul cifrei 8. După ce i se va spune că este 3: 40, se va adăuga faptul că se citește „3 și 40 de minute” și nu „3 și 8 minute” întrucât limba ceasului pentru minute poartă cu ea „identitatea secretă” a orelor.

            Pentru a clarifica toate aceste noțiuni, cel mai bine va fi să vă orientați spre o jucărie interesantă, ce reprezintă de fapt un roboțel simpatic cu ceas. Roboțelul Tic-Tac vă poate fi alături pe parcursul întregului proces de învățare a ceasului întrucât îi va da copilului posibilitatea să rotească minutarul pentru potrivirea ceasului, îl va avertiza când va identifica ora corectă sau când va greși (dacă va fi setat pe modul „chestionar”) și îl va pune în situația de a învăța că citească atât un ceas digital, cât și unul analog. În plus, jucăria îl va binedispune pe copil grație cântecelor simpatice și a luminilor, putând fi folosită și pe post de lumină de veghe sau de ceas electronic de birou.

         Continuați să exersați asocierea dintre oră și minute

            Odată ce ne-am asigurat că un copil stăpânește bine tehnica de a număra din 5 în 5 minute nu vom greși, când îl învățăm ceasul, să îi demonstrăm că minutele pe care le indică un ceas pot fi foarte variate.  O soluție poate fi, de pildă, să-i reprezentăm grafic un cadran de ceas, pe care să se urmărească nu doar diviziunile de câte 5 minute, ci și cele de 4. Se va începe prin a se nota numerele 1, 2, 3 și 4 între marcajele dintre 12 și 1. Copilul va fi încurajat să completeze cu restul minutelor, rostindu-le cu voce tare. După aceea se va fixa limba de ceas ce indică ora pe o anumită cifră și cea care indică minutele pe o altă cifră în afară de 5. Se va încerca să se identifice ora și minutele.

            Mai simplu, mai interesant și mai distractiv pentru copil va fi să aibă la dispoziție un set care să includă următoarele piese: o bază din material plastic, 3 linii numerotate care sunt detașabile, limbi de ceas detașabile. „Ceasul elevilor” reprezintă un instrument deosebit de util pentru identificarea corectă a orelor și a minutelor, în condițiile în care va putea fi asociată activitatea de citire a ceasului cu activitatea de măsurare folosindu-se o riglă. Practic, linia ce este inscripționată cu ore cuprinde numere de la 1 la 12 (atât pentru un ceas analogic, cât și pentru unul digital), iar cea inscripționată cu minute include intervale din 5 în 5 minute (de la 0 la 60). Tot ce veți avea de făcut va fi să creați „fața” ceasului ajutându-vă de liniile pentru ore și pentru minute.

         Consolidați-vă cunoștințele

            După ce îl învățăm pe copil ceasul, va fi binevenit să exersăm cât mai mult cu el pentru a reuși, în timp, să se descurce singur să-l descifreze. Cea mai la îndemână modalitate de a ne atinge acest obiectiv, fără a neglija nevoia de joacă, de destindere a copilului, va fi să-i dăruim jocul „Învățăm ceasul” de la Learning Resources. Acesta îi va oferi posibilitatea să învețe numeroase lucruri despre timp, având la îndemână o „recuzită” specială, alcătuită din: un puzzle cu model față-verso pentru a învăța să facă distincția dintre un ceas analogic și unul digital, flash-card-uri ce ilustrează relația dintre activități zilnice și ora la care se desfășoară acestea, un ceas din plastic, un șablon cu model față-verso cu un ceas pe care se poate nota cu marker-ul, 3 zaruri (cu ore și cu minute, ce vor ilustra un ceas digital).

            Nu doar învățarea ceasului poate deveni o activitate mai agreabilă și mai ușor de inclus în rutina zilnică datorită jucăriilor menționate, ci și alte deprinderi care îi vor fi deosebit de utile copilului. De aceea, puteți să aruncați oricând o privire pe site-ul educlass.ro pentru a descoperi o gamă variată de jucării educative, ideale pentru a stimula dezvoltarea abilităților sale încă de la o vârstă fragedă.

Surse: busythings.co.uk, calendar.com, ceasuricopii.ro, mathgenie.com, scarymommy.com, scholastic.com, youclevermonkey.com, wikihow.com

Surse poze: educlass.ro, istockphoto.com