De ce sunt bune puzzle-urile pentru dezvoltarea copiilor

De ce sunt bune puzzle-urile pentru dezvoltarea copiilor

Expertii in educatie au dezvoltat, de-a lungul timpului, numeroase cercetari cu privire la beneficiile pe care le au puzzle-urile in dezvoltarea cognitiva a copiilor. De ce, insa, sunt considerate aceste jocuri importante pentru dezvoltarea mentala a copiilor?

 

Beneficiile unui puzzle in cazul copiilor 

 

Intelegerea lumii din jurul lor

 

Psihologii au ajuns la concluzia ca dezvoltarea cognitiva a copiilor este influentata semnificativ intr-un mod pozitiv atunci cand micutii actioneaza sau manipuleaza lucrurile din jurul lor. Puzzle-urile creaza aceasta oportunitate cheie pentru cei mici. Copiii au ocazia sa invete lucrand direct cu piesele de puzzle prin schimbarea formei acestora si prin alcatuirea de imagini.
Coordonarea mana-ochi

Atunci cand copiii intorc, dezbina sau imbina piesele de puzzle deprind o aptitudine foarte utila: coordonarea mana ochi. Ochii vad puzzle-ul, iar creierul da curs viziunilor – cum trebuie sa arata imaginea finala ori care este urmatoarea piesa care trebuie gasita si plasata corect, pentru a alcatui imaginea finala. Creierul, ochii si mainile trebuie sa lucreze impreuna pentru a gasi piesa, pentru a o manipula corespunzator si pentru a o plasa corect in puzzle.

 

Aptitudinile motorii

 

In acelasi fel in care puzzle-urile au efecte benefice in coordonarea mana-ochi, puzzle-urile ofera copiilor ocazia de a-si dezvolta aptitudinile motorii necesare in cazul scrisului de mana, dar si in alte situatii si aptitudini. Puzzle-urile de mari dimensiuni, alcatuite din blocuri si figuri geometrice sunt, de asemenea, recomandate pentru perfectionarea aptitudinilor motorii.

 

Rezolvarea de probleme

 

Aptitudinea de a rezolva probleme este una deosebit de importanta si valoroasa. Atunci cand copilul priveste piesele si isi imagineaza cum le-ar putea combina pentur obtinerea unei imagini dezvolta aptitudini vitale. Puzzle-urile nu pot fi rezolvate decat cu ajutorul gandirii logice,.
Recunoasterea formelor

 

Pentru copiii mici, chiar si pentru bebelusi, recunoasterea si sortarea formelor este o parte importanta din dezvoltare. Puzzle-urile ii ajuta pe cei mici in aceasta directie, din moment ce piesele trebuie recunoscute si sortate inainte de a fi asamblate.

Imbunatatirea memoriei

 

Puzzle-urile simple sau alte tipuri de puzzle-uri ajuta la imbunatatirea memoriei celor mici. Copiii trebuie sa isi aminteasca marimea, culoarea si forma pieselor de puzzle pentru a le putea pune cap la cap. Daca o piesa nu se potriveste, micutii o pun deoparte, insa isi vor aminti de acea piesa atunci cand vor descoperi locul in care aceasta se potriveste.
Setarea de obiective

 

Atunci cand un copil rezolva un puzzle, va incerca sa dezvolte o strategie pentru a rezolva puzzle-ul mai repede – poate sorta piesele dupa forma sau culoare, poate alege sa uneasca mai intai marginile s.a. Aceste actiuni sunt de fapt obiective mici care, odata atinse, ajuta la atingerea obiectivelor mari.