Idei de jocuri senzoriale pentru stimularea copiilor

Idei de jocuri senzoriale pentru stimularea copiilor

Cauți idei de jocuri senzoriale pentru dezvoltarea copilului tău? Activitățile senzoriale joacă un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a celor mici. Le stimulează motricitatea, îi ajută să își formeze preferințele și îi încurajează să devină mai comunicativi și mai curioși să cunoască și să exploreze mediul înconjurător. Practic, prin joaca senzorială, copiii descoperă mai ușor lumea și învață să își folosească simțurile.

Află cât de importantă este joacă senzorială în dezvoltarea celor mici și descoperă și câteva exemple de jocuri senzoriale pentru stimularea copiilor!

Ce este jocul senzorial

Jocurile senzoriale stimulează simțurile celor mici și le oferă posibiltati infinite de explorare și învățare. Cu alte cuvinte, ele îi ajută pe copii să descopere lumea, să se dezvolte și să acumuleze noi cunoștințe prin intermediul unor jocuri care le solicită toate simțurile (văz, miros, auz, gust și atingere).

Experții sunt de părere că joaca senzorială ar trebui introdusă treptat în programul zilnic al bebelușului încă din primele zile de viață, în așa fel încât acesta să exploreze mediul care îl înconjoară în timp ce își dezvoltă abilitățile cognitive, fizice, lingvistice, sociale și emoționale.

cute infant baby playing with wooden hammer block toy

Cum îi ajută jocurile senzoriale pe copii în dezvoltare

Jocurile senzoriale stimulează mintea celor mici la nivel profund și au multe beneficii pe termen lung. Contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului, a limbajului, a abilităților sociale, a ariei emoționale, fizice și a creativității copiilor.

Activitățile trebuie să rămână simple și să fie gândite pentru dezvoltarea fiecărui simț în parte. Foarte important de precizat este că joaca senzorială nu ar trebui să implice toate simțurile deodată, întrucât cei mici se pot simți copleșiți de complexitatea senzorială și nu se vor bucura de activitate.

  • Activitățile senzoriale ajută la dezvoltarea fizică a copilului. Atunci când se joacă, copiii își folosesc mâinile și degetelor, dezvoltându-și astfel dexteritatea, forța fizică precum și abilitățile de prindere, aruncare, strângere;
  • Jocurile senzoriale ajută la dezvoltarea limbajului și a abilităților cognitive. Căutând să descrie universul care îi înconjoară, copiii își dezvoltă vocabularul și limbajul descriptiv;
  • Joacă senzoriala contribuie la dezvoltarea socială și a abilităților emoționale ale copiilor;
  • Activitățile senzoriale îi ajută pe cei mici să își concentreze atenția și să își dezvolte spiritul de observație, încurajându-le totodată autonomia și independența.

Idei de jocuri senzoriale pentru copii

Copiii au nevoie de joacă pentru a se dezvolta frumos, iar noi îți venim în ajutor cu câteva idei de jocuri senzoriale care să îți ajute prichindelul să își dezvolte simțurile și să cunoască mediul înconjurător. Cu siguranță veți avea parte de distracție din plin și gângureli cât cuprinde.

Jucării foșnitoare

Jucăriile foșnitoare sunt recomandate pentru stimularea tactilă a bebelușului, întrucât contribuie la dezvoltarea îndemânarii. Noi te sfătuim să alegi, pentru început, cărticele cu moi, cu pagini viu colorate, din diferite materiale și texturi care să stârnească curiozitatea copilașului tău.

Carticelele senzoriale, precum „Pets”, Cartea moale gigant sau „Prima mea carte cu păpuși degetar conțin câte 8 pagini amuzante, realizate din materiale moi, cu texturi diferite și pagini care foșnesc. Cu siguranță cei mici vor fi încântați de aceste jucării și nu se vor mai sătura să le răsfoiască.

Saltele de joacă

Saltelele de joacă oferă copiilor o experiență multisenzorială completă încă din primele luni de viață. Micuții vor descoperi o mulțime de elemente surpriză și se vor bucura de maximum de confort mulțumită formei salteluței.

Materialele viu colorate cu diferite texturi și jucăriile de plus detașabile, care scot tot felul de sunete la atingere (zornăie, chițăie, foșnesc), îi distrează și îi încurajează pe micuți să se joace, contribuind astfel la dezvoltarea simțului tactil, vizual și auditiv.

Jucării cu sunete

Jucăriile interactive cu sunete contribuie la dezvoltarea simțului auditiv și vizual al celor mici și îi ajută să fie mai receptivi la lumea din jur. Totodată, aceste tipuri de jucării senzoriale contribuie la dezvoltarea motricității, a coordonării ochi-mână și a înțelegerii relației cauză-efect.

Jucării muzicale

Jucăriile muzicale contribuie atât la dezvoltarea simțului auditiv și a urechii muzicale, cât și celui vizual și tactil. Copiii între 1 și 3 ani răspund foarte bine stimulării prin muzică, așa că lasă-i prichindelului tău la îndemână jucării muzicale, de preferat din materiale moi și cât mai viu colorate, care să îi atragă atenția. Vei vedea cum cel mic va simți nevoia să dea din palme, să se miște pe ritmul muzicii și să gângurească încercând să redea sunetele auzite.

Jucării de lemn

Pe lângă faptul că sunt rezistente și sigure, jucăriile colorate din lemn stimulează simțul vizual și tactil al celor mici. Încurajează imaginația, îmbunătățesc coordonarea mână-ochi și ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine. Sunt excelente pentru învățarea senzorială și le permit copiilor să se joace așa cum își doresc, fără să le fie îngrădită imaginația.

Jocurile senzoriale au un rol deosebit de important în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celor mici! Tu în ce fel de jocuri și activități pentru dezvoltarea senzorială ți-ai implicat bebelușul