Importanța dezvoltării motricității fine la copiii preșcolari

Importanța dezvoltării motricității fine la copiii preșcolari

Motricitatea fină a copilului trebuie stimulată încă din primele luni de viață, în așa fel încât cel mic să ajungă la o coordonare din ce în ce mai bună a mișcărilor pe măsură ce crește. Ca părinte, este important să îți observi puiul pentru a te convinge că se dezvoltă armonios și să îl implici, de la cea mai fragedă vârstă, în diverse jocuri și activități menite să îi îmbunătățească motricitatea fină.

Află ce este, mai exact, motricitatea fină și cum îl ajută pe cel mic, dar și care sunt jocurile și activitățile ideale pentru dezvoltarea motricității fine a copilului preșcolar!

Ce este motricitatea fină?

Motricitatea este definită că fiind ansamblul funcțiilor nervoase și musculare care permit mișcări automate, dar și voluntare ale corpului.

Motricitatea este de două tipuri: grosieră și fină. Mersul, alergarea, săritul țin de motricitatea grosieră, în timp ce activități precum prinderea sau apucatul obiectelor cu mânuțele, desenatul, scrisul, spălatul pe dinți, legatul șireturilor sau îmbrăcatul țin de motricitatea fină, întrucât presupun îndemânare, perspicacitate și implică un efort coordonat între creier și mușchi.

Motricitatea fină reprezintă, practic, abilitatea de a face mișcări fine cu ajutorul mușchilor mâinilor și încheieturilor. Cu timpul astfel de mișcări, precum spălatul pe dinți, scrisul, legatul șireturilor, devin atât de naturale, încât nici nu ne mai gândim atunci când le facem. Însă abilitățile motorii sunt complexe, ele implică un efort coordonat între creier și mușchi și sunt construite pe baza abilităților motorii grosiere, care ne permit să facem mișcări mai mari, cum ar fi alergatul sau săriturile.

Copiii cu o motricitate fină bine dezvoltată au o gândire și o imaginație crescută, o memorie bună și un limbaj dezvoltat conform vârstei, de aceea este important să îi ajutăm pe micuții noștri să își dezvolte și să își îmbunătățească abilitățile motorii fine acasă, prin diverse jocuri și activități.

Dezvoltarea motricității fine la copiii preșcolari pe grupe de vârstă

Abilitățile motorii fine încep să se dezvolte încă din copilărie și continuă să se îmbunătățească pe măsură ce copiii cresc. Important de precizat este că nu toți copiii se dezvoltă toți în același ritm. Dar există etape importante pe care le ating, în mod normal, la diferite vârste.

Motricitatea unui copil se dezvoltă activ între 12 și 36 de luni, începând cu primii pași, însă și până la această vârstă se remarcă două achiziții importante din punct de vedere al motricității. Spre exemplu, între 0 și 6 luni, bebelușul se obișnuiește să stea pe burtică și să își țină capul drept, lucru care va permite întărirea musculaturii gâtului, capului și spatelui. Apoi, cel mic începe să se rostogolească de pe burtică pe spate, lucru benefic pentru musculatura, dar și pentru dobândirea forței menite să stea, mai apoi, în șezut.

Practic, până la 15 luni, motricitatea puiului tău se rezumă la apucare și dobândirea echilibrului corporal. Până la vârstă de 2 ani, mișcările lui devin tot mai exacte și vei vedea cum cel mic se arată din ce în ce mai interesat de jocuri care îi solicitată atenția. De la vârsta de 2 ani, vei observă cum micuțul tău devine tot mai indemanatic și începe să apuce lucrurile cu toată mânuța și pipăie și duce la guriță orice obiect, fiindcă aceasta este modalitatea lui automată de a cunoaște lumea, mediul înconjurător. Deja până la vârsta de 2 ani copilul ar trebui să apuce o furculiță sau o linguriță și să o ducă la guriță, să arunce o minge și să apuce creioane sau markere.

La 3-4 ani, copilul ar trebui să poată prindă o minge cu ambele mâini și să o arunce, să se îmbrace și să se dezbrace singur, să se spele pe dinți fără ajutor, să deseneze forme simple atunci când îi ceri, să poată turna lichid într-un recipient fără să verse, să poată face puzzle-uri cu piese mari și puține. Reușește să se urce singur pe un scaun, să deschidă uși, să coloreze suprafețe mari pe o foaie sau să întoarcă paginile unei cărți, una câte una.

Mai apoi, la vârsta de 5 sau 6 ani, de exemplu, copiii ar trebui să pată copia forme și litere și să folosească cu ușurință o lingură sau o furculiță. La 7 sau 8 ani, cei mici pot să se lege la șireturi și să se încheie singuri la nasturi și fermoare.

Jocuri și jucării pentru motricitate

Este foarte important să îi ajutăm pe cei mici să își dezvolte și să își îmbunătățească motricitatea fină. Poți începe în jurul vârstei de 1 an și jumătate spre 2 să faci cu cel mic niște exerciții care să conducă către o bună motricitate fină.

De exemplu, învață-l să apese pe butoane, să închidă și să deschidă nasturi, să manevreze tacâmuri din lemn sau plastic, să lege și să își dezlege șireturile, să închidă și să deschidă fermoarul sau dopul unei sticle, să construiască cuburi sau să facă diverse puzzle-uri potrivite pentru vârsta lui

După vârsta de 3 ani îi poți cumpăra diferite jocuri de îndemânare, care să îl ajute să își dezvolte abilitățile motorii fine. Arată-i cum să modeleze plastilină și cum să culeagă flori sau fructe. Lasă-l să coloreze cu ajutorul creioanelor colorate, să picteze cu degețelele sau să deseneze cu creta.

O altă activitate distractivă, care încurajează dezvoltarea motricității fine, este transferul de lichide dintr-un recipient în altul cu diferite ustensile (pipieta, polonic sau lingură) – insert link pe expresia cheie subliniata: https://www.educlass.ro/cunoasterea-mediului/learning-resources/set-ustensile-pentru-experimente/. Pipeta este cea mai utilă, întrucât cei mici pot mută cu ușurință apă dintr-un pahar în altul, iar că distracția să fie mai mare, poți colora apă cu colorant alimentar sau cu acuarele.

Lasă-l să sorteze anumite obiecte micuțe pe culori cu ajutorul unei pensete. De exemplu, așază câteva semințe, boabe de fasole, porumb uscat sau mazăre într-un castron și lasă-l pe cel mic să le împartă pe culori cu ajutorul pensetei.

Îl mai poți ajuta pe cel mic să își dezvolte abilitățile motrice lăsându-l să înșire mărgele sau nasturi mari, de culori diferite, pe o sfoară sau sârmă – insert link produs pe expersia cheie subliniata: https://www.educlass.ro/jocuri-de-indemanare/galt/joc-de-indemanare-fun-buttons/. O astfel de activitate îl va ajută și să identifice culorile, să sorteze, să formeze grupe în funcție de culori sau număr, să înșire pe șnur după anumite criterii.

Jocurile de construit, în care cel mic trebuie să sorteze diverse piese după culori sau forme –  insert link produs pe expersia cheie subliniata: https://www.educlass.ro/bormasina-magica/educational-insights/bormasina-magica-set-de-baza/ și să le aranjeze într-un anumit fel, ajută la dezvoltarea unei varietăți de aptitudini importante, de la recunoaşterea culorii şi numărare, la abilităţi motorii bune şi urmarea direcţiilor.

Decupați împreună diverse șabloane și figuri geometrice  – insert link produs pe expersia cheie subliniata: https://www.educlass.ro/pentru-clasa/learning-resources/joc-creativ-desenat-si-decupat/ bineînțeles, cu foarfece boante. Alege seturi care să conțină piese mari, special dimensionate pentru mânuțele copilului. Învață-l să traseze linii drepte sau curbate, să coloreze in contur și să decupeze.

Modelați împreună plastilină sau spumă de modelat – insert link catre produs pe expresia cheie subliniata: https://www.educlass.ro/playfoam. Astfel de texturi încurajează percepția senzorială a copiilor și îi ajută pe aceștia să își dezvolte abilitățile motorii fine.

Alege produse de calitate și care să nu fie toxice, fiindcă cei mici vor fi tentați să le bage în guriță. Apoi, asigură-te că plastilina sau spuma modelatoare nu se lipesc de mâini, haine sau covor și nu se usucă.

Acestea sunt doar câteva jocuri și activități care stimulează și încurajează dezvoltarea abilităților motorii fine ale copilului!