Importanța educației financiare pentru copii

Educația financiară pentru copii începe acasă și este la fel de importantă ca cei „7 ani de acasă”. Chiar și așa, unii părinți sunt de părere că nu ar trebui să strice copilăria celor mici cu discuții serioase despre bani, însă experții financiari susțin că aceștia ar trebui să primească educație financiară încă de la vârsta de 3 ani.

Educația financiară timpurie poate avea un efect benefic asupra modului în care copilul tău învață să își cheltuie banii și să economisească pentru mai târziu. Dar cum îi explici unui copil mic ce sunt banii, cum se obțin și cum ar trebui cheltuiți? Simplu. Prin joacă!

Află cât de importantă este educația financiară pentru copii, de la ce vârstă poți începe discuțiile despre bani, dar și cum poți introduce educația financiară în rutină micuțului tău!

Importanța educației financiare pentru copii. De ce trebuie să îi învățăm pe copii despre bani?

Este atât de necesară educația financiară pentru copii? Ei bine, da. România se află pe ultimul loc din UE la gradul de educație financiară, potrivit celui mai recent studiu realizat de Banca Comercială Română. Mai mult de o treime dintre români sunt de părere că nu sunt pricepuți în a-și gestiona banii, iar 4 din 10 români cred că nu sunt deloc bine informați în ceea ce priveşte educaţia financiară.

Prin urmare, educația financiară a copiilor este un aspect ce nu trebuie neglijat! La urma urmei, banii fac parte din viața noastră. Ne ajută să ne satisfacem nevoile de bază, precum și dorințele materiale. Iar copiii trebuie să înțeleagă de la vârste fragede că banii se obțin prin muncă, sunt limitați și trebuie cheltuiți cu chibzuință.

De la ce vârstă ar trebui să începem să discutăm cu copiii despre bani?

Experții financiari sunt de părere că cei mici ar trebui să primească educație financiară încă de la vârsta de 3 ani, înainte să își creeze obișnuințe greșite. De la această vârstă poți începe să introduci informații despre domeniul financiar prin jocuri și activități, din care copiii învață că banii sunt limitați, că trebuie să și-i gestioneze în așa fel încât să le ajungă atât pentru nevoile de bază, cât și pentru dorințe și că trebuie să economisească dacă vor să cumpere ceva mai costisitor.

Și cum altfel i-ai putea vorbi copilului tău despre bani pe înțelesul său dacă nu prin joacă? Prin joacă, cei mici ajung să se descopere pe sine și să învețe despre ceea ce îi înconjoară.

Jocuri și activități de educație financiară pentru copil

Educația financiară poate fi simplă și distractivă! Știm că cei mici adoră să se joace oricând și este dovedit științific faptul că cei mici învață prin joacă. Iar pe www.educlass.ro găsești o mulțime de jocuri de educație financiară pentru copii, prin care cei mici pot învăța mai multe despre bani, cheltuieli și economii. Prin joc copiii învață ce înseamnă banii, ce valoare au și ce pot face cu ei și vor deprinde, în același timp, câteva noțiuni matematice simple (număratul, realizarea de sorțari și clasificări etc.).

Iată câteva jocuri și activități care îți vor familiariza copilul cu primele noțiuni despre bani:

Sortarea monedelor

Începând de la vârsta de 3 ani, cei mici pot începe să învețe despre bani colectând și sortând monede sau bancnote. Tot ce vei avea de făcut este să ai la îndemână mai multe monede (https://www.educlass.ro/jocuri-de-rol/learning-resources/set-de-monede-de-jucarie-euro/) cu valori diferite, de preferat, de jucărie, pentru că micuții au tendința să bage orice în guriță la această vârstă. Așază monedele pe o suprafață plană și roagă-ți copilașul să se uite cu atenție la ele, să le numere și să le sorteze în funcție de valoarea lor sau de felul în care arată.

Pușculița este un instrument excelent de educație financiară pentru copii. Experții financiari recomandă ca cei mici să aibă chiar trei pușculițe sau una singură, împărțită în trei categorii: cheltuieli, economii și donații. Astfel, ei pot decide ce vor să facă cu bănuții și să mai apoi să îi pună în compartimentul corespunzător.

În pușculița pentru cheltuieli sunt banii pe care cel mic îi poate folosi pentru a-și cumpăra lucrurile de care are nevoie sau pe care și le dorește, sau poate contribui la achiziționarea lor cu o parte din sumă.

Pușculița de economii are un scop mai mare. Aici cel mic va introduce banii de care are nevoie pentru a obține o bicicletă, haine sau o jucărie mai scumpă.

Pușculița pentru donații îi va învăța pe copii să daruiască și să fie responsabili cu lucrurile din viața lor. Cel mic trebuie să știe că există oameni care nu au posibilități financiare foarte mari, iar el îi poate ajuta cu mici bucurii, un cadou sau o mică donație. Aici este nevoie și de implicarea ta activă în a găsi diverse cauze unde cel mic se poate implica.

Joaca de-a magazinul

Câți dintre noi nu ne-am jucat de-a magazinul sau de-a cumpărătorul și vânzătorul în copilărie? Adunam tot felul de obiecte de prin casă, cărora le stabileam o anumită valoare și pe care încercăm să le „vindem”, apoi, fraților sau prietenilor noștri în schmbul altor jucării sau chiar pe anumite sume de bani.

Joaca de-a magazinul este o modalitate excelentă și distractivă prin care îi putem învăța și pe micuții noștri câteva noțiuni financiare de bază. Pregătește un cadru adecvat, adună câteva obiecte din casă și jucării, cumpără o casă de marcat cu butoane mari, ecran digital și un compartiment suficient de încăpător pentru bani reali și începeți joacă de-a magazinul. Mai întâi fii tu vânzătorul și lasă-l pe cel mic să fie clientul, în așa fel încât să te vadă pe tine cum folosești casa de marcat. Apoi schimbați rolurile.

Jocul de-a magazinul este simplu, captivant și foarte distractiv. Nu numai că îi învață pe copii despre bani pe înțelesul lor, ci le stârnește imaginația și le dezvoltă abilitățile sociale!

După cum vezi, educația financiară este simplă și distractivă atunci când ai la îndemână jocurile potrivite! Nu uita că cei mici adoră să se joace oricând și este dovedit științific faptul că cel mai bine învață prin joacă. Iar pe www.educlass.ro, ai la dispoziție o mulțime de jocuri de educație financiară pentru copii, care îi vor ajuta pe aceștia să devină, pe viitor, niște adulți responsabili.