Importanta formelor si a culorilor – de ce sunt acestea esentiale in primii ani de viata ai copilului
V-ati intrebat vreodata de ce majoritatea jocurilor pentru copii sunt foarte bogate in culori si forme in primii ani de viata? De ce nu sunt pline cu litere si numere? Ori cu animale? Pentru ca cel mai usor de observat atribute ale obiectelor care ne inconjoara sunt formele si culorile.
Daca priviti pe fereastra, chiar si atunci cand nu descrieti verbal ce vedeti, creierul dumneavoastra detecteaza verdele copacilor, cladirile rectangulare si cerul abastru. Pentru copii, mai ales in primii ani de viata, culorile si formele sunt modalitati de categorisire a ceea ce observa. Aceste caracteristici sunt usor de recunoscut si ii ajuta pe copii sa defineasca si sa organizeze lucrurile din jurul lor. Mai mult decat atat, ii ajuta pe cei mici sa inteleaga alte lucruri pe care le vor invata mai tarziu.
Importanta culorilor
Culoarea este una dintre primele criterii dupa care prescolarii invata sa faca diferenta intre lucrurile pe care le vad – cuvintele ce denumesc culori se numara, de fapt, printre primele cuvinte pe care copiii le invata si le folosesc atunci cand descriu lucruri. Ati observat, probabil, mandria din vocea copilului dumneavoastra atunci cand spune culorile baloanelor din magazin sau bucuria din ochii lui cand realizeaza ca o para si o banana au aceeasi culoare, chiar daca sunt fructe diferite. Acestea sunt exemple care ilustreaza perfect importanta culorilor in definirea si organizarea lumii in cazul copiilor (si al adultilor).
Desi este foarte important ca cei mici sa recunoasca culorile si mai important este felul in care le folosesc. Culorile pot fi folosite, de pilda, pentru dezvoltarea gandirii creative. Cu ajutorul unor jocuri de creativitate, il puteti ajuta pe cel mic sa observe diferite nuante si puteti inventa impreuna nume pentru a le descrie, cum ar fi galben-lamaie sau rosu-mar. Roaga-l sa foloseasca un limbaj descriptiv atunci cand iti descrie culoarea verde si vei observa cat de mandru va fi atunci cand iti va spune “Lucrul acela este verde ca bradul de Craciun, iar celalalt este verde ca telina”.
Puterea formelor
Cu totii folosim organizarea vizuala bazata pe identificarea formelor obiectelor. Inca din primele luni de viata copilul face conexiuni intre obiecte familiare si formele lor. Veti observa, probabil, ca micutul dumneavoastra refuza sa manance prajiturele rotunde sau napolitane patrate. Odata ce va experimenta, insa, aceste bunatati si isi va da seama ca formele care-i erau straine nu le afecteaza gustul, le va integra cu voiosie in alimentatia lui.
Atunci cand copilul exploreaza forme diferite, foloseste un proces educational de baza: observarea lucrurilor asemanatoare si a lucrurilor diferite. Acest concept il va ajuta sa observe, sa compare si sa diferentieze lucrurile pe care le intalneste. Achizitionati jocuri educative cu forme geometrice, care sa il provoace pe cel mic. Puteti juca, de asemenea, joculete simple folosind obiecte din casa. Adunati mai multe obiecte si rugati-l pe cel mic sa le sorteze dupa forma – obiecte rotunde, obiecte plate, obiecte patrate si obiecte rectangulare. Rugati-l apoi sa “vaneze” si alte obiecte de prin casa cu forme asemanatoare.