Odata cu inaintarea in varsta, copiii isi formeaza o parere proprie, acumuleaza informatii noi din fiecare domeniu si iau parte la cele mai fascinante aventuri in lumea cunoasterii. Matematica, spre exemplu, cultiva curiozitatea stiintifica, preocuparea pentru descifrarea necunoscutului, iar tot efortul duce la antrenarea vointei, la formarea trasaturilor de caracter, precum punctualitatea, precizia si alte abilitati.
Fara a devaloriza sau minimaliza rolul celorlalte activitati la dezvoltarea personalitatii si inteligentei copiilor, jocurile logice si cele care au un continut matematic au o pondere mai mare in dezvoltarea gandirii analitice si a inteligentei.
Principalele beneficii ale jocurilor logico-matematice asupra inteligentei
Jocurile matematice si cele logice sunt structurate, astfel incat sa dezvolte numeroase abilitati si sa aduca o contributie semnificativa in dezvoltarea inteligentei. Valorificand importanta acestora in activitatile educative, mai jos se regasesc cateva din principalele avantaje ce puncteaza cum anume pot influenta personalitatea celui mic.
- Dezvolta spiritul de echipa – o abilitate pe care atat parintii cat si cadrele didactice trebuie sa le-o dezvolte copiilor, inca de la varste fragede, cooperarea este foarte importanta atunci cand vorbim despre jocurile de echipa, despre proiectele si chiar conversatiile familiale si sociale.;
- Dezvolta gandirea critica – gandirea critica este un proces care poate fi coordonat de catre alte persoane si activitati externe. Aceasta abilitate poate contribui la formarea mentalitatii si a unui punct de observare, care, ulterior, poate duce la rezolvarea unei sarcini sau intreprinderea unui proiect;
- Dezvolta gandirea laterala – daca va intrebati ce este gandirea laterala, aceasta nu este altceva decat abilitatea de a gandi creativ. Chiar daca matematica este o stiinta exacta, prin intermediul jocului, copilul va putea avea posibilitatea de a-si largi experienta cognitiva, intr-un mod mult mai complex. Invatand sa construiasca multimi de obiecte, sa descopere operatii de gandire logica, copiii vor putea sa echilibreze functiile cerebrale in orice context.
- Contribuie semnificativ la implicarea copilului in activitati – jocurile logico-matematice ii induc copilului o stare de concentare maxima si capacitatea de a raspunde activ la provocari. Cu ajutorul jocurilor, copiii sunt mult mai predispusi sa urmareasca cu atentie cumulul de cunostinte noi.
- Dezvolta ingeniozitatea, spiritul de observatie si inventivitatea – sunt abilitati foarte importante, corelate cu dezvoltarea inteligentei, si care depind foarte mult de tipul de activitati intreprinse. Jocurile de logica sunt o punte de legatura intre toate cele enumerate si contribuie, in cea mai mare parte, la formarea unei pareri si solutii la orice problema.
Jocurile logico-matematice sunt instrumente eficiente pentru dezvoltarea inteligentei copilului, intrucat apeleaza la toate procesele psihice. Acestea le ofera posibilitatea copiilor sa gandeasca logic, dar si creativ.
Este lesne de inteles ca atat copiii timizi, cat si cei mai putin pregatiti pot avea de castigat, in urma deschiderii tainelor unui asemenea joc. Educlass propune o serie de jocuri de matematica si de logica, clasificate in functie de varsta, care sa poata fi usor de inteles de oricine.