Dezvoltarea fizica, intelectuala si emotionala a copilului se materializeaza cel mai bine prin joaca. Este activitatea cea mai placuta si importanta pentru copii, dar si pentru adultii care inca mai gasesc o multime de feluri prin care sa se mai joace. Joaca nu este o simpla distractie pentru cei mici, ci si felul in care invata cum sa isi dezvolte abilitati esentiale.
Importanta jocurilor pentru dezvoltarea abilitatilor copilului
Gasim in magazinele de specialitate o multime de jucarii educative care ii invata pe copii cum sa se cunoasca mai bine si cum sa asimileze mai usor informatiile. Iata cateva dintre jocurile esentiale pe care orice copil trebuie sa le aiba:
- Jucarii pentru dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei – creioane si carti de colorat, carioci, plastelina, jocuri de constructie, puzzle-uri, lego si instrumente muzicale;
- Jucarii pentru dezvoltarea abilitatilor motorii – premergator, tricicleta, bicicleta, minge, tobogan, balansoar, minge, coarda;
- Jucarii pentru dezvoltarea afectivitatii – carti, papusi si accesorii, jucarii care imita obiecte reale precum bucataria sau alte activitati casnice, ferma de animale, costumatii si trusa de doctor;
- Jocuri pentru dezvoltarea intelectuala si senzoriala – jocuri de ordonare, domino, puzzle, jocuri de asamblare, jocuri de logica, jocuri de putere, jocuri cu impact emotional.
Cum ajuta jocurile in dezvoltarea copilului
Prin gesturi, mimica si cuvinte, copilul invata puterea unui comportament pozitiv. Descopera placerea si actiunea din timpul jocului datorita flexibilitatii si metodelor de interactiune pe care le regaseste in joc. Invata sa stabileasca o legatura afectiva pozitiva cu cei din jur, datorita mediului placut de joaca in care se afla. Alese corect, in functie de varsta si preferintele celor mici, jucariile ii incurajeaza sa se perfectioneze pentru viitor. Prin joc, copilul isi exerseaza cel mai bine abilitati si calitati precum: curiozitatea, independenta si creativitatea.
Tipuri de joc pentru copii
- Jocurile sociale. Ii invata sa se cunoasca pe ei, dar si sa interactioneze cu alti copii de varsta lor pentru a putea observa mai multe tipuri de comportament.
- Jocurile functionale. Ii ajuta sa isi imbogateasca imaginatia cu ajutorul obiectelor pe care le gasesc interesante inca de la varste fragede.
- Jocurile simbolice. Sunt intalnite in special la copiii cu varsta de peste 2 ani, care gasesc o activitate distractiva din orice obiect pe care il au la indemana. De asemenea, ii pun in postura de a-si da frau liber imaginatiei pentru a face joaca mai distractiva.
- Jocul prin asocieri. Este momentul in care cei mici au inteles rolul jucariilor si isi doresc sa petreaca timp in preajma altor copii pentru a experimenta si pentru a reusi sa se inteleaga cu ceilalti. Jocul prin asocieri ii invata sa isi dezvolte limbajul si sa coopereze cu alti copii de varsta lor, fara reguli clare.
- Jocul imaginar. Ii lasa pe copii sa experimenteze noi idei si situatii printr-un limbaj variat. Copiii isi seteaza propriile reguli si isi creeaza o lume doar a lor prin intermediul imaginatiei.
- Jocul competitiv. Apare in momentul in care exista activitati de grup in care este cel putin un lider. Echipa are un scop clar, iar fiecare copil in parte invata sa se ghideze dupa reguli pentru o interactiune complexa.