Influența jocurilor educative în dezvoltarea copilului

jocuri educative

Joaca face parte din dezvoltarea armonioasă a copiilor, indiferent de mediul în care se desfășoară. Acasă, la grădiniță, la bunici sau în parc, cei mici trebuie să aibă la dispoziție toate condițiile necesare pentru a se juca, activitate care va contribui la dezvoltarea abilităților cognitive și motorii, ajutându-i să se transforme în adolescenți echilibrați și sănătoși emoțional. 

De ce sunt jucăriile educative importante

Toți părinții trebuie să înțeleagă că principala ocupație a copiilor mici este joaca. În compania jucăriilor,  copiii nu pierd timpul, ci învață și exersează o serie de abilități importante pentru dezvoltarea lor. Orice jucării educative pentru copii le permit celor mici să își dezvolte abilitățile motrice, precum și creativitatea, coordonarea ochi-mână ori vocabularul. Atunci când se joacă, juniorii învață să numere, să sorteze, să împartă și să lucreze în echipă. Luate atât separat, cât și împreună, toate aceste abilități sunt necesare și importante pe tot parcursul vieții. 

Jucăriile educative reprezintă cel mai important instrument prin care cei mici parcurg cu succes toate etapele de dezvoltare ale anilor de început. Oferind în același timp distracție și plăcere, jucăriile le permit copiilor să acumuleze informații importante, dar și să le utilizeze în activități cu sens, care le stimulează mintea și creativitatea. 

joc cu cuburi colorate

Care sunt principalele beneficii oferite de jucăriile educative

Atât jucăriile, cât și jocul în sine au o funcționalitate multiplă, fiindcă oferă amuzament, dar îndeplinesc și un important rol educațional. Ajutând la modelarea comportamentului și a caracterului, jucăriile educative oferă nenumărate beneficii printre care: 

1. Dezvoltarea cognitivă

Atunci când folosesc jucării educative special create în acest sens, copiii își vor exersa inteligența și viteza de gândire. În acest fel, se vor crea noi legături neuronale, iar cantitatea de materie cenușie va crește. Odată cu dezvoltarea anumitor abilități, cum sunt vocabularul, gândirea logică sau creativitatea, se va obține și un nivel mai ridicat al IQ-lui și EQ-ului. Jucăriile educaționale au și scopul de a stimula recunoașterea sunetelor și de a dezvolta memoria pe termen scurt.

2. Introducere în STEM

Cu ajutorul jucăriilor educative, cei mici descoperă primele informații din lumea științei și tehnicii, iar asta îi va apropia de materii școlare precum matematica, fizica, informatica sau chimia. Cu ajutorul jucăriilor puțin mai „tehnice“, așa cum este și acest set pentru experimente, copiii învață cum funcționează lumea, descoperind informații importante despre concepte precum echilibrul, legătura dintre cauză și efect sau forța gravitațională. Jucăriile educative provoacă mintea unui copil, încurajându-l să gândească pas cu pas. 

3. Dezvoltarea logicii și abilității de rezolvare a problemelor

Jucăriile educaționale le permit copiilor să se confrunte cu tot felul de probleme și situații într-un mediu sigur în care nu se pot accidenta. Odată rezolvate aceste dileme, ei vor putea să-și exerseze abilitățile căpătate și în lumea reală, obținând rezultate pozitive. Viteza de gândire a celor mici se va mări, iar etapizarea procesului de luare a deciziilor va deveni una dintre abilitățile importante pe care se pot baza oricând. Copiii care învață mai repede cum să rezolve probleme își vor câștiga mai devreme autonomia, își vor crește încrederea în sine, dar și gradul de fericire.  

joc puzzle

4. Stimulează gândirea creativă

Pentru organizarea unei minți este nevoie de o structură exterioară specială care să susțină activități care se finalizează într-un mod creativ. Indiferent dacă este vorba despre desen, pictură, modelarea cu plastilină sau activități art&craft, gândirea creativă este stimulată, ceea ce reprezintă un avantaj major. Atunci când învață să gândească creativ, inclusiv prin modelarea plastilinei, cei mici pot genera scenarii complexe cu multe personaje fictive sau pot găsi soluții inedite la probleme. De asemenea, li se va îmbunătăți puterea de concentrare pe o singură sarcină, pentru perioade mai mari de timp. 

5. Dezvoltă abilitățile motorii fine și grosiere

Aceste abilități se referă la toți mușchii din organism. În timp ce abilitățile motorii fine au legătură cu mușchii mici de la mâini (degete și palme), abilitățile motorii grosiere se referă în principal la mușchii mari, de la picioare și trunchi. Jucăriile educative pot ajuta la dezvoltarea în mod natural a mușchilor, stimulându-i pe copii să alerge, să sară, să meargă pe două roți, să ridice și să apuce lucruri. Atunci când există deficiențe la anumite grupe de mușchi, alegerea unor jucării educative adecvate reprezintă un avantaj major pentru copii. Ei vor putea să deseneze, să își dezvolte echilibrul ori să își coordoneze mișcările ochi-mână. 

Toate avantajele enumerate mai sus le oferă celor mici oportunitatea de a-și îmbunătăți simțurile, bucurându-se de fiecare informație pe care o descoperă și de fiecare reușită în drumul lor spre independență. Având la dispoziție instrumentele potrivite, reprezentate de jucăriile educative, cei mici vor deveni mai curioși să afle lucruri, iar asta nu poate fi decât un avantaj major pentru anii de școală și învățare formală.