Joaca pe varste: ce jucarii alegem pentru copiii intre 0-12 luni (I)

Copiii incep sa exploreze lumea si obiectele din jur inca de la cateva luni, iar parintii trebuie sa ii insoteasca pe micuti in toata aceasta calatorie a lor.  Abilitatile cognitive ale micutilor pot fi facilitate prin folosirea unor jucarii pentru copii potrivite varstei lor, pentru ca fiecare varsta reprezinta o alta etapa de dezvoltare.

In articolul de astazi, vom afla cum sa alegem jucariile pentru bebelusii care au intre 0-12 luni.

Chiar si nou-nascutii sunt gata sa primeasca si sa asimileze date senzoriale menite sa le stimuleze activitatea creierului. De fapt, un copil va creste si va invata mai multe lucruri in primele 12 luni de viata decat in oricare alt moment al dezvoltarii sale.

Simtul vazului este limitat la bebelusii nou-nascuti, de aceea ei raspund cel mai bine obiectelor a caror cromatica este contrastanta (de exemplu, alb-negru), culorilor stralucitoare si graficelor indraznete. Inca din luna a doua de viata, bebelusii vor incepe sa studieze lumea cu ajutorul mainilor. Vederea se dezvolta si ea destul de rapid tot in aceasta perioada, impreuna cu abilitatile motorii.

Asadar, micutii care nu au implinit inca 3 luni vor adora cercurile colorate, folosite pentru a-si dezvolta abilitatile motrice. De asemenea, pentru copiii sub 6 luni, cele mai bune jucarii pentru copii sunt cele senzoriale, care ii expun la o varietate de sunete si de texturi.

Mai departe, in jurul varstei de 6 luni, ei incep sa utilizeze jucariile in procesul de invatare. Incepand cu aceasta perioada, micutii trec deja printr-o noua etapa a vietii lor, anume cea in care deprind o oarecare independenta in a manevra obiectele. Simtul tactil se dezvolta in jurul acestei varste si, din acest motiv, bebelusii mai mari de 6 luni au mai mult control asupra mainilor, sunt mai mobili si pot folosi si singuri jucariile, pentru a induce o reactie specifica. Jucariile zornaitoare, precum si cele interactive sunt ideale pentru micutii ce nu au depasit varsta de jumatate de an. Tot acum, jucariile cele mai potrivite sunt cele care se prind deasupra patutului celui mic, dar si animalutele de plus.

Sugestia EduClass: Jucarie interactiva Cursa albinutelor    

 

Atunci cand se apropie de varsta de 12 luni, copilasii vor incepe sa inteleaga mai bine lumea care ii inconjoara; bebelusii descopera acum cauza si efectul, lovind si pipaind obiectele pe care le au in jur. Coordonarea miscarilor se imbunatateste si, prin urmare, cele mai bune jucarii pentru ei sunt cartile cu figurine in relief, jucariile muzicale, animalute moi din plus, precum si orice alta jucarie care le stimuleaza copilasilor simturile tactile, asa cum sunt centrele de activitati.

Sugestia EduClass: Centru de activitati Fehn Jucarie spirala-Animalutele din safari