In ultimii ani s-au constatat efectele benefice ale invatarii interactive prin diverse jocuri si activitati. Din pacate, va mai trece ceva timp pana cand sistemul de invatamant va implementa acest trend in scolile din Romania. Pana atunci, parintii se pot folosi de aceleasi tehnici pentru a dezvolta abilitatile copiilor prin jocuri de care se pot bucura acasa. Acestea sunt cateva dintre ele.
Ten in a bed
Cei mai multi copii considera matematica a fi un domeniu greu si plictisitor. Este si normal, operatiile matematice necesita folosirea unor notiuni abstracte pe care cei mici le inteleg cu greu. Prin intermediul jocului “Ten in a bed”, copii pot invata adunarea si scaderea intr-un mod amuzant. Scopul jocului este sa aduni in pat 10 jucarii inaintea oponentilor. In fiecare runda, jucatorul invarte un spinner si adauga sau scade un anumit numar de jucarii indicat de zona in care s-a oprit sageata. Verificand numarul de jucarii din pat dupa fiecare runda, copii se vor familiariza mai usor cu notiunile de adunare si scadere si vor invata sa le efectueze mai rapid. Jocul poate fi jucat in 2-4 persoane si poate este recomandat copiilor de peste trei ani.
Inventeaza o poveste
Jocul intractiv “Inventeaza o poveste” le permite copiilor sa-si dea frau liber imaginatiei inventand povesti plecand doar de la trei forme geometrice: cerc, triunghi si patrat. Setul include: un zar cu forme, doua zaruri cu numere, 36 de carduri cu forme, doua markere speciale care se curata si o clepsidra. Jucatorii trebuie sa dea cu cele trei zaruri pentru a vedea tipul si numarul de forme pe care le au la dispozitie pentru a-si spune povestea. In functie de rezultatul zarurilor, fiecare jucator va primi un anumit numar de cartonase cu forme pe care le poate folosi pentru a desena obiecte si personaje. In continuare, se va construi o poveste pe baza acestor desene. Jocul contribuie la dezvoltarea abilitatii de exprimare orala, a gandirii creative, a imaginatiei si a vederii spatiale. Poate fi jucat in unu sau mai multi jucatori si este recomandat copiilor cu varste de peste cinci ani.
Ce simte maimutica?
Cei mici au o capacitate instinctiva de a identifica anumite emotii pe chipurile celor din jur, dar de multe ori nu stiu sa le denumeasca sau sa le interpreteze. Jocul “Ce simte maimutica?” ii ajuta pe copii sa identifice, sa interpreteze si sa exprime emotii precum fericirea, supararea, furia, surprinderea si frica. Setul include o cutie de lemn si 15 piese magnetice (5 piese cu ochisori, 5 piese cu gura, 5 carduri cu imagini). Pe baza unor cartonase care prezinta maimutica in diverse ipostaze, copilul trebuie sa identifice corect emotia in cauza si sa o recreeze folosind piesele magnetice pe care le are la dispozitie. “Ce simte maimutica?” poate fi jucat individual sau impreuna cu un parinte si este recomandat copiilor cu varste cuprinse intre 2-5 ani.
Cursa roboteilor
Atentia pentru detalii si capacitatea de concentrare sunt abilitati de care copii vor avea nevoie de-a lungul intregii vieti, asa ca este mai bine sa le dezvolte din timp. “Cursa roboteilor” isi propune sa antreneze tocmai aceste abilitati, fiind un joc in care participantul cu cea mai buna putere de observatie castiga. Setul include o tabla de joc, un dispozitiv de atribute si 20 de jetoane in 4 culori. Tabla de joc este acoperita cu 120 de robotei cu atribute diferite. Unul singur se potriveste perfect caracteristicilor indicate de dispozitivul cu atribute, respectand intocmai culorile pentru fata, nas, gura si ochi (de exemplu fata rosie, gura albastra, ochii verzi, nasul mov). Jucatorul care castiga o runda primeste un jeton, iar cel care strange primul cinci jetoane castiga jocul. “Cursa roboteilor” poate fi jucat in 2-4 juacatori si este recomandat copiilor cu varste cuprinse intre 4-8 ani.