Jocuri educative pentru dezvoltarea copiilor – top 5 beneficii

Desi, aparent o modalitate simpla de petrecere a timpului liber, joaca este activitatea prin care copiii isi dezvolta o serie de abilitati esentiale pentru cresterea optima. In ultimii ani, jocurile au fost tot mai mult indreptate spre activitati pur educationale, motiv pentru care jucariile educative ocupa un loc fruntas in cererile parintilor si copiilor. Afla care sunt principalele beneficii ale jocurilor educative!

Top 5 beneficii ale jocurilor educative

Joaca este partea fundamentala din viata fiecarui copil. Prin intermediul jocurilor si jucariilor potrivite, cei mici fac cunostinta cu lumea care ii inconjoara si se implica in mod direct in situatii care ii ajuta sa experimenteze viata reala. Gama de jucarii educative are rolul de a dezvolta copiii din punct de vedere cognitiv, emotional si bineinteles fizic. Iata cinci beneficii majore pe care le are joaca asupra copiilor!

Dezvoltarea motorie. Inca din primele luni de viata, bebelusii cauta sa exploreze fiecare coltisor al casei, fapt ce ii ajuta in dezvoltarea fizica. Ei reusesc sa inteleaga faptul ca jucariile din preajma lor ajuta la dezvoltarea muschilor si implicit a rezistentei.

Dezvoltarea emotionala si sociala. Joaca este activitatea care presupune interactiunea si cu alti copii, activitati de grup care ii invata sa comunice si cu alti parteneri de joaca de varsta lor. O data cu colectivitatea se dezvolta si competitia constructiva, capacitatea de a depune tot mai mult efort pentru a-si atinge obiectivele. 

Dezvoltarea inteligentei. Jocurile logice, de constructie, de aritmetica ori citire contribuie in mod activ la dezvoltarea inteligentei copilului. Sunt recomandate inca din primii ani de viata si ulterior se transforma in jocuri de memorie, operatiuni matematice sau jocuri cu litere. Jocurile educative sunt mereu interactive si provocatoare pentru un copil, insa trebuie respectata categoria de varsta tocmai pentru a nu-l solicita prea mult.

Dezvoltarea spiritului de echipa. Jocul in echipa ii ajuta pe copii sa constientizeze sentimentele celor din jur, dar si sa isi controleze propriile emotii si sentimente. Prin joaca, copiii experimenteaza lucruri noi si invata regulile sociale fara sa sufere din cauza consecintelor actiunilor pe care le fac. 

Joaca ii transforma in adulti activi. Jocurile interactive precum cataratul in copaci, petrecerile costumate sau alergatul sunt activitati care ii provoaca sa faca mai multa miscare, iar conform rezultatelor mai multor studii, copiii activi vor deveni activi si la maturitate. Miscarea ii va ajuta sa stea departe de afectiuni cardiovasculare, dar si de alte probleme de sanatate care ar putea aparea din cauza unui stil de viata sedentar.

Sa nu uitam nici de distractia pe care joaca o aduce. Unul dintre beneficiile majore ale jocurilor interactive si educative este imbunatatirea vizibila a starii de spirit. Activitatea in sine este o sursa reala de relaxare si reacreatie, pe langa multiplele beneficii pe plan social, psihic, fizic si emotional.

Asadar, joaca reprezinta unul dintre cele mai eficiente instrumente de educare a copilului, un real ajutor si stimulent pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, din primele luni de viata si pana in perioada adolescentei.