Mulți părinți ne cer să le recomandăm jocuri pentru dezvoltarea atenției pe care să le folosească împreună cu copiii lor, care par că își pierd răbdarea și interesul după câteva minute. În perioada aceasta în care copiii stau mult timp cu ochii în ecrane pentru activitățile online, sunt mulți părinți care caută soluții pentru activități interesante de făcut împreună cu copiii, dar mai ales de activități care să îi ajute pe copii să își îmbunătățească atenția și concentrarea.
Ca un copil să se poată concentra la o anumită activitate, trebuie să pregătiți mediul în care el lucrează:
- să fie liniște în casă, fără zgomote care îl pot deranja sau alți stimuli care îi pot distrage atenția (închideți televizorul, radioul).
- împărțiți sarcinile în părți mai mici
- asigurați-vă că nu este obosit, flămând, însetat
- pe parcursul zilei, trebuie să alternați jocurile de mișcare cu cele statice, astfel încât copilul să își consume energia, dar nici să nu obosească
- creați-le un spațiu adecvat de joc, de exemplu o măsuță cu scăunel.
Noi am pregătit o selecție de jocuri care vă pot ajuta să le dezvoltați atenția copiilor:
Puzzle-urile
Sunt minunate pentru concentrare și pentru atenția la detalii. Nu trebuie să începeți cu puzzle-uri grele cu multe piese. Alegeți unul care să fie atractiv pentru copil (cu personajul preferat, cu un desen care îi place). Este foarte important să fiți atent la indicațiile de vârstă de pe puzzle, pentru a nu alege un puzzle prea greu pentru copil. Puzzle-uri educative.
Jocuri de creativitate în care copiii trebuie să reproducă un model după o planșă.
Pentru adulți, jocurile acestea par extrem de banale, dar valoarea lor educativă este foarte mare. Copilul trebuie să se concentreze la model, să fie atent la culori, forme, să numere elementele și apoi să poziționeze corect piesele pe tabla de joc. Astfel de jocuri îmbunătățesc atenția, concentrarea și coordonarea ochi-mână. Iată câteva exemple: Bormașina magică, Joc cu Forme magnetice, Tăbliță de desen cu magneți.
Jocuri cu provocări
Genul acesta de jocuri îi ajută să crească timpul de concentrare pe o activitate, pe măsură ce crește nivelul de joc. De exemplu jocul Tetris este un joc care vine cu o carte cu multe provocări. La fiecare nivel, copilul trebuie să aleagă piesele indicate în provocare și să le aranjeze în spațiul respectiv.
Jocuri de logică
Jocuri în care trebuie să folosească logica pentru a învinge adversarul. Copiii trebuie să fie atenți la mișcările adversarului pentru a câștiga. Exemple: 4 pe un rând, codebraker, Crozzit, XObrainer.
Cărți cu activități: găsește diferențele, labirinturi, unește puncte, coloreaza după numere, etc.
Mulți părinți folosesc aceste cărți doar pentru vacanțe, pentru mers la restaurant. Dar ele sunt minunate pentru preșcolarii care se pregătesc de școală sau chiar pentru copiii de la clasa pregătitoare. Cărți cu activități