Jocuri pentru exersarea operațiilor matematice

Chiar dacă este vacanță, copiii au nevoie să recapituleze noțiunile învățate la școală, pentru a nu uita complet ceea ce au acumulat în timpul anului școlar. O variantă simplă și ușoară este exersarea prin joc. Pentru a îmbunătăți viteza de calcul și pentru a-i ajuta să exerseze operațiile matematice, am făcut o listă de jocuri pe care copiii le vor găsi amuzante și ușor de jucat.

Joc de numărat familia mea și carduri de activități

Pentru a învăța operații matematice abstracte, copiii au nevoie de vizualizare. De aceea ei trebuie “să vadă” ce înseamnă să aduni elementele unei mulțimi cu elementele altei mulțimi. Pentru introducere în lumea cifrelor și a operațiilor matematice, este util să folosiți jocuri cu piese, cum este Setul de numărat familia mea împreună cu Cardurile de activități.

Folosit împreuna cu cardurile de activități, îi ajută pe copii:

 • să recunoască culorile și mărimile
 • să ordoneze
 • să sorteze
 • să faca operatii de adunare și scădere
 • să compare

Mathlink – joc de matematică și de construcții

Mathlink este unul din acele jocuri cu care copiii s-ar juca la nesfârșit. Cuburile colorate se îmbină ușor și sunt minunate pentru construit, pentru numărat sau pentru operații matematice.Jocul are 100 de cuburi colorate și 20 de carduri cu activități pentru copii, dar pornind de la acestea puteți avansa în învățarea matematicii.Cuburile pot fi folosite pentru:

 1. exemplificarea noțiunii de șiruri
 2. numărat
 3. comparații între numere – mai mare și mai mic
 4. adunări și scăderi
 5. Împărțire
 6. Mulțimi de elemente
 7. construcții

Aventuri în mlaștină – adunări și scăderi

Este un joc simplu, în care fiecare jucător avansează rezolvând operațiile matematice indicate de zar. Jocul are 4 pioni: un crocodil, o libelulă, o broscuță și un melc, două zaruri cu cifre și un zar cu operații (plus și minus). Pentru varianta avansată, copiii pot învăța ce înseamnă numere pare și impare. Jocul puteți să îl găsiți aici.

Joc matematic – Pasari tropicale

Jocul cu păsări tropicale este perfect pentru a ii ajuta pe cei mici sa exerseze operatii simple: adunari si scaderi pana la 20.
Jocul are mai multe variante de joc:
1. Puneti toate cartonasele cu operații cu fața în jos. Copiii trag un cartonaș si dupa ce spun raspunsul corect il aseaza in spatele tucanului cu cifra respectivă.
2. Puneti un tucan in mijloc, de exemplu 5. Copiii tre buie sa caute si sa gaseasca repede 3 cartonase cu operații, al căror rezultat este 5.
3. Cate operatii pot rezolva intr-un minut? Porniti cronometrul. Copiii incep sa intoarca cartonase cu operatii si sa dea raspunsul corect. Cine a rezolvat cele mai multe?

Spionul matematicii

Super spionul este un joc pentru copiii care deja stăpânesc bine operațiile matematice și care pot face ușor operații simple. Cu ajutorul ochelarilor de spion, ei pot vedea cifrele inscrise pe carduri și trebuie să creeze rapid operații matematice al căror rezultat să fie cel indicat de cartonașul de joc. Jocul include adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri.

Spor la joacă și la socotit!