Cu siguranta cea mai frumoasa perioada a vietii fiecaruia dintre noi este copilaria. Indiferent de locul unde am copilarit, la tara la bunici sau la oras cu parintii, joaca era principala grija pe care o aveam de dimineata pana seara. Multe dintre activitatile de atunci inca vedem ca le practica si copiii din ziua de azi, asa ca, iti propunem sa iti aduci aminte de cateva jocuri ale copilariei, care nu se vor demonda niciodata!
Jocurile copilariei care nu se demodeaza
In vremea copilariei, generatia deja cunoscuta ca drept “generatia cu cheia la gat” era formata din copiii energici care stateau la joaca in fiecare zi, imediat dupa scoala si indiferent de vremea de afara. Mereu se gaseau jocuri care sa fie jucate afara, chiar si atunci cand ploua ori cand iarna era in plin sezon. Bucuria este cu atat mai mare acum, cand multe dintre activitatile copilariei noastre, inca se mai fac auzite in generatia de astazi. Ratele si vanatorii sau sotronul sunt doar cateva dintre jocurile des intalnite si acum. Nu se vor demoda niciodata, ba mai mult, intotdeauna vor fi copii care sa le reiventeze. Noi ne-am propus sa iti aducem aminte de cateva jocuri care ne-au infrumusetat copilaria noua si cu siguranta si tie!
Tara, tara, vrem ostasi. Nu este adult care sa nu isi aminteasca acest joc si mai ales cum rasuna glasul copiilor pe terenurile de fotbal sau in curtea scolii. Era jocul preferat al baietilor deoarece le evidentia forta, insa nici fetele nu stateau prea departe cand venea vorba de joaca. Jocul se impartea astfel: doua siruri de copii, un sir in fata celuilalt, se tineau toti intre ei strans de mana si alegeau un concurent din tabara adversa. Acesta trebuia sa aiba forta necesara pentru a sparge randul, in caz contrar ramanea ca si concurent in tabara adversa. In schimb, daca el castiga, adica reusea sa sparga randul, atunci avea dreptul sa isi ia in echipa lui un om din tabara adversa.
Castelul. Jocul care ne aminteste si acum cu cata atentie asezam pietrele una peste alta. Strategia jocului era aceea de a forma un castel din pietre, cat mai plate, asezata una peste cealalta si toate daramate cu o minge. Erau tot doua echipe. O echipa darma pietrele cu mingea, iar cealalta trebuia sa puna in timp util la loc toate pietrele pentru a castiga. Dar nu era atat de simplu, pentru ca in timp ce ei aranjau pietrele, erau vanati cu mingea de jucatorii din cealalta echipa. Daca ii atingea mingea, atunci pierdeau si erau eliminati din joc.
Tarile. Jocul preferat era Tarile. Cel putin 4 sau 5 copii impreuna cu o bucata de creta, desenau pe asfalt un cerc mijlociu in interiorul caruia se mai desena un alt cerc mai mic, iar suprafata totala era impartita in felii, intre participantii la joc. Fiecare copil isi alegea numele unei tari, iar cand mingea era aruncata in sus, se striga numele unei tari si reprezentantul acesteia trebuia sa prinda mingea.
Bineinteles ca acestea nu erau singurele jocuri care rasunau in copilarie. Nu uitam sa amintim nici despre Imparate, Imparate, dar si Ratele si Vanatorii, Elasticul, Prinsea, Baba oarba, Tomapan, Mima, Fazan, Telefonul fara fir, Lapte gros si altele. Multe dintre ele le vedem si astazi prin parcuri, copiii generatiilor de azi fiind invatati de catre adulti cum sa se joace afara.