Metoda Montessori, una dintre cele mai populare metode alternative de educație, a devenit tot mai populară în rândul părinților și educatorilor din întreaga lume, datorită principiilor pe care le promovează.
Află ce este metoda Montessori, cum funcționează, ce principii are și descoperă câteva jocuri și activități Montessori pe care le poți face cu prichindelul tău!
Ce este metoda Montessori și care sunt principiile pe care se bazează
Concepută de medicul și pedagogul italian Maria Montessori la începutul secolului al XX-lea, metoda Montessori pune accent pe autonomia copilului, care este lăsat să facă ce vrea într-un spațiu gândit special pentru nevoile lui.
Practic, metoda Montessori încurajează dezvoltarea naturală a personalitații copilului prin autoeducare. Această libertate de mișcare și de acțiune îi dă micuțului ocazia să se autocorecteze și să se disciplineze. El este lăsat să descopere lumea din jur de unul singur, într-un mediu controlat, în care cadrele didactice sau părinții nu îi impun un anumit stil de învățare, ci îl ghidează, respectându-i ritmul dezvoltării și trăsăturile individuale. Copilul este învățat să lucreze independent, având astfel ocazia să evolueze într-un mediu pe măsura lui.
Prin metoda Montessori, copilul are parte de o învățare activă, care îi permite să se familiarizeze de mic cu activități care țin de viața de zi cu zi. De exemplu, el va învăța să coasă, să spele vase, să lipească, să manipuleze obiecte de dimensiuni și greutăți variate etc., astfel încât să se adapteze mai ușor situațiilor similare din viața reală.
Metoda Montessori se aplică, de regulă, în sălile de clasă care sunt dotate cu materiale didactice alese cu grijă, care permit, în primul rând, învățarea prin intermediul simțurilor și mai apoi prin citire, scriere, matematică. Totul trebuie să fie la îndemâna copiilor, în așa fel încât aceștia să ajungă ușor la ele și să învețe să devină autonomi. Piesele de mobilier dintr-o clasă sunt făcute pe măsura copiilor, ferestrele sunt joase astfel încât micuții să poată observa natura și, de cele mai multe ori, există și un spațiu exterior pentru grădinărit și alte activități în aer liber.
Într-o clasă sau grupa Montessori copiii se pot mișca liber și pot alege singuri ce să învețe. Cadrele didactice încurajează dezvoltarea copiilor auto-motivați, independenți, echilibrați, activi, colaborativi prin predare de la egal la egal.
Chiar dacă metoda Montessori se aplică, de regulă, în cadrul instituțiilor de învățământ specializate, principiile sale pot fi adoptate și acasă, prin diverse jocuri și activități care respectă principiile esențiale incluse în educația de tip Montessori.
Metoda Montessori acasă. Jocuri și activități Montessori pentru copilul tău
Vrei să aplici metoda Montessori și acasă? Vei avea nevoie de jucăriile potrivite pentru copilul tău, care să:
– stimuleze imaginația copilului;
– contribuie la dezvoltarea gândirii logice;
– ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor;
– contribuie la dezvoltarea dexterității și abilităților de coordonare;
– contribuie la dezvoltarea capacității de concentrare, răbdare și motricitate fină.
Iar dacă nu știi ce fel de jocuri Montessori să alegi, te ajutăm noi cu câteva propuneri!
Măsuța cu activități Montessori
Masuța cu activități oferă copiilor o mulțime de activități bazate pe metoda de învățare Montessori. Măsuța conține o mulțime de materiale și oferă copiilor experiențe senzoriale prin care își dezvolte dexteritatea în mod independent.
Măsuța cu activități va ține copiii atenți, încurajând în același timp importante abilități de dezvoltare și care le sporesc imaginația. Cei mici pot scrie în nisip, pot crea o rețea de corzi, pot învață să își lege șireturile și multe altele!
Joc tactil Montessori – Ferma
Inspirat după metoda Montessori, jocul tactil „Ferma” este util în dezvoltarea abilităților de manipulare, a coordonării ochi-mână, a aprecierii relațiilor spațiale, a motricității fine, a răbdării și atenției.
Jocul conține o cutia maxi specială prin care copiii pot simți animăluțele cu ajutorul mâinilor, această fiind o metodă concretă în eficientizarea modului de învățare și reprezintă o experiență importantă în dezvoltarea inteligenței copilului. Siluetele animăluțelor sunt ascunse de privirile micuțului, care trebuie să introducă mâna în cutie și să le caute prin atingere.
Joc de echilibru – Balanța fructelor
Jocul de echilibru „Balanța fructelor” ajută la recunoașterea culorilor potrivirea și sortarea și dezvoltă abilitățile motorii fine și abilitățile de rezolvare a problemelor. Scopul acestui joc educativ este de a poziționa fructele, astfel încât piesele să nu cadă, iar balanța să rămână echilibrată. Cei mici descoperă elementele de baza ale echilibrului cu această jucărie clasică de balansare!
Joc de sortare – 4 forme geometrice
Jocul de sortare „4 forme geometrice” îl ajută pe copil să își însușească noțiunile educative principale: numerele, formele și culorile. Este realizat din lemn, conține 17 piese de joc și este recomandat copiilor de peste 1 an.
Cu ajutorul jucariilor Montessori, cei mici au parte de toate beneficiile necesare pentru o dezvoltare armonioasă!