Rolul desenului si picturii in dezvoltarea copilului

De-a lungul istoriei, arta a jucat un rol important in dezvoltarea culturala si intelectuala a omenirii. Ea este cea care ne ajuta sa cunoastem mai bine lumea care ne inconjoara, precum si pe cea din interiorul nostru. Dintre toate formele de arta existente, artele vizuale au stat intotdeauna la loc de cinste, in special desenul si pictura.

 

In cazul copiilor, arta ii poate ajuta sa se dezvolte in anumite arii care sunt de obicei neglijate de sistemul clasic de invatamant. Desenand si pictand, copiii isi vor dezvolta creativitatea si isi vor imbunatati abilitatile fizice, cognitive si emotionale. Arta este cu atat mai importanta in primii ani de viata ai copiilor. Sutdii recente au aratat ca activitatile artistice in copilaria timpurie dezvolta capacitatea mentala a copiilor, ajutandu-i sa invete mai repede si mai eficient.

 

Dezvoltarea creativitatii si a functiilor cognitive

Primul beneficiu al desenului si picturii in viata copilului este, bineinteles, dezvoltarea creativitatii si a functiilor cognitive. In timp ce deseneaza, copilul va trebui sa deconstruiasca lumea inconjuratoare in forme geometrice de baza: cerc, patrat, triunghi. Aceasta etapa ii va ajuta sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare. Urmatoarea etapa presupune recombinarea acestor forme simple pentru a inventa imagini cu totul noi. Acest lucru imbogateste imaginatia copilului si il invata tehnici creative care pot fi folosite si in alte domenii, cum ar fi literatura.

 

Beneficii fizice

In afara de dezvoltarea creativitatii, desenul si pictura au multe alte beneficii. Desi nu este evident, desenul ajuta la dezvoltarea frizica a copilului. In momentul in care copilul deseneaza sau picteaza, isi andreneaza abilitatile motorii fine. In acest fel, ii va fi mai usor sa faca activitati care presupun un grad ridicat de finete. Un alte beneficiu fizic al desenului este antrenarea coordonarii mana-ochi. Aceasta abilitate este foarte importanta atunci cand copilul invata sa scrie sau cand practica sporturi.

 

Dezvoltarea emotionala

Atunci cand vine vorba de educatia copiilor, putini parinti iau in calcul emotiile pe care le simt acestia. Cu toate acestea, dezvoltarea emotionala este o parte vitala a procesului de educatie. Copiii, mai ales cei mici, sunt mai degraba manati de emotie, nu de ratiune. Din acest motiv, trebuie sa invete sa-si stapaneasca emotiile si sa le foloseasca intr-un mod constructiv. In aceasta privinta, pictura este una dintre cele mai bune unelte pentru dezvolarea emotionala a copiilor. Ea le permite sa-si exprime emotiile prin forme si culori si, astfel,  sa le inteleaga mai bine. In plus, pictura este o modalitate excelenta de eliminare a stresului.

 

Abilitatile conversationale

In ultimul rand, desenul si pictura ajuta la dezvoltarea vocabularului copiilor. Nu numai ca vor invata o multime de nume de culori si instrumente de desen, dar vor invata si o multime de termeni specifici, precum linii drepte, curbe, umbre, prim plan, etc. Ar fi ideal sa vorbesti cu copilul tau despre desenele si picturile sale. In felul acesta se va simti apreciat si va isi va dezvolta abilitatile conversationale.