„Rolul” jocurilor de rol în dezvoltarea copiilor
Pentru copii, jocurile de rol sunt activitati distractive, insa, totodata, sunt componente cheie ale procesului de invatare. Cei mici trebuie sa intre in pielea unui personaj si sa transpuna contextul in reaitate, jocul de rol fiind, astfel, o activitate sociala activa.
Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, studiile au dovedit ca exista o legatura directa intre jocurile de rol si dezvoltarea mentala si comportamentala a copiilor, persoana aflata in spatele acestor teorii fiind psihologul si educatorul american Granville Stanley Hall.
Dezvoltarea aptitudinilor sociale
Jocurile de rol sunt, de fapt, actiuni ce presupun socializare. Avand in vedere ca rezultatele scolare exceptionale au fost o lunga perioada de timp puse in seama abilitatilor copiilor de a interactiona cu alti copii, dar si cu adulti, dezvoltarea unor aptitudini sociale desavarsite este foarte importanta pentru copii. Toate zidurile realitatii sunt impinse de puterea imaginatiei atunci cand cei mici pretind ca sunt altceva sau altcineva decat ei insusi.
Aceasta activitate contribuie la imbunatatirea aptitudinilor verbale si non-verbale. Cand cei mici se joaca impreuna isi dezvolta imaginatia, negociaza alegerea rolurilor si se pun de acord in legatura cu diverse detalii ale povestii, ceea ce ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale si sa coopereze cu semenii lor. Invata, de asemenea, cum sa isi controleze impulsurile si sa respecte deciziile altora.
Dezvoltarea limbajului
Jocurile de rol includ, de obicei, interactiune verbala. Cand cei mici participa la jocuri dramatice, copiaza si exerseaza cuvintele pe care i-au auzit pe altii spunandu-le pana cand, ulterior, isi dezvolta propriile abilitati de comunicare. In plus, copiii sunt constienti de faptul ca, pentru ca jocul sa mearga bine, trebuie sa ii asculte pe ceilalti pentru a putea raspunde.
Dezvoltarea cognitiva
Pentru ca jocurile de rol sa fie cat mai convingatoare, cei mici trebuie sa isi aminteasca imagini si sa construiasca altele noi pe baza experientelor anterioare. Fie ca este vorba despre un moment in care mama facea cumparaturi la supermarket, fie despre momentul in care doctorul le-a bandajat genunchiul, copiii recreeaza aceste scene, se joaca si invata sa vina cu rezolvari la diverse probleme exersand scenariul. In plus, isi dezvolta abilitatilor motorii si de coordonare.
Ce fel de jucarii sunt potrivite pentru jocuri de rol?
Bucatariile de jucarie
Interpretarea rolului tatalui gatind in bucatarie, in timp ce mama pregateste masa, si folosirea ustensilelor de bucatarie miniaturale se poate dovedi un rol foarte distractiv pentru cei mici, care le va stimula cu siguranta imaginatia.
Jocul „de-a magazinul”
Rolul casierului care vinde alimente, se ocupa de organizarea rafturilor si de incasarea banilor este, de multe ori, practicat cu mare entuziasm. Acest joc “de-a magazinul” este perfect pentru incurajarea interactiunii si comunicarii, precum si pentru exersarea operatiilor matematice.
Casele de papusi
Casutele pentru papusi i-au fascinat deopotriva si pe copii, si pe adulti. Copiii se pot juca ore in sir cu papusile, recreand situatii din viata reala in timpul jocului.