Top 6 jocuri educative pentru copii

jocuri educative pentru copii

Importanța jocurilor în viața celor mici este de necontestat. Mai mult decât o simplă sursă de distracție, jucăriile potrivite îi pot ajuta pe copii să-și formeze o mulțime de abilități precum dexteritatea, exprimarea personală, dezvoltarea imaginației și a creativității.

Pentru copii, joaca este cel mai natural mod prin care ei intră în contact cu lumea și află mai multe despre curiozitățile ei. De aceea, este esențial, ca părinte, să te asiguri că îi pui la dispoziție astfel de accesorii încă de când este mic, deoarece le poți alege în funcție de vârstă sau de ritmul său de dezvoltare.

Din rândurile de mai jos vei afla care sunt cele mai simple dar în același timp educative jocuri pentru copii. În timp ce micuții se vor distra copios cu ele, acestea vor contribui semnificativ la formarea unor aptitudini cognitive și emoționale importante.

Ce sunt jocurile educative pentru copii

Orice jucării educaționale care antrenează și stimulează utilizarea anumitor simțuri precum atenția, concentrarea dar și imaginația au un rol important în formarea completă a celor mici. Jocurile de construit, cele care solicită implicare, concentrare și coordonare pe anumite sarcini sunt benefice pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor.

Cu ajutorul jocurilor potrivite cei mici pot învăța sunete, literele alfabetului, cum să numere sau să socotească, pot afla mai multe despre fenomenele naturale sau experimente simple și fascinante de știință, totul în joacă!

Pe piață există jocuri și jucării educative pentru copii de toate vârstele, prin care ei își pot dezvolta cele mai importante aptitudini, într-un mediu cât mai la îndemână pentru ei. 

jocuri educative

Cum contribuie jucăriile educative la dezvoltarea celor mici

Începând de la cele mai simple cuburi de construit până la jocurile de tip STEM pentru adolescenți, jucăriile cu rol educativ oferă o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea copiilor. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

  • Formarea abilităților motrice

Dexteritatea, manualitatea sau abilitatea de a ține în mâini diverse obiecte și piese mici se numără printre cele mai importante deprinderi pe care un copil le învață încă de la cele mai mici vârste. Mișcările de frământare, aplatizare, strivire precum plastilina sau spuma de modelat sunt esențiale în primele etape de formare deoarece îi ajută pe cei mici să-și folosească pe deplin degetele și mușchii mâinilor, și contribuie la o mobilitate mai bună asupra acestora. Astfel de exerciții vor fi utile imediat pentru un control mai bun la numite operațiuni simple precum legarea șireturilor, scrierea de mână sau folosirea unei foarfeci.

  • Dezvoltarea creativității și imaginației

Jocurile de construit, de pictură sau orice tip de creație contribuie din plin la dezvoltarea creativității și imaginației. Prin joacă, cei mici sunt liberi să-și exercite și să își pună în practică cele mai originale idei, acestea dovedindu-se cu atât mai originale cu cât sunt încurajați mai mult să le exprime și să le dea glas.

  • Antrenează memoria, atenția și concentrarea

Există o mulțime de activități sau jucării educaționale care îl vor ajuta pe un copil să-și antreneze memoria, atenția și concentrarea. Jocurile de logică precum un labirint, un puzzle, cele de construcție sau centrele de activități din lemn cu litere și imagini sunt doar o parte dintre aceste instrumente benefice pentru abilităților cognitive ale celor mici.

  • Formează abilități lingvistice

Jocurile de tip domino, dar și cuburile cu litere, tăblițele de scriere sau seturile de activități contribuie la dezvoltarea limbajului și a bagajului de cunoștințe, cei mici învățând cu ușurință cuvinte noi și chiar limbi străine fără efort. 

  • Dezvoltă abilități senzoriale și emoționale

Nu în ultimul rând, jucăriile și jocurile educative contribuie la stimularea senzorială dar și emoțională a copiilor. Ei deprind de mici și foarte mici formele, culorile și dimensiunile unor cuburi sau piramide colorate din jocurile de îndemânare, ideale când sunt foarte mici. Pe măsură ce mai cresc, ei pot învăța și cum să-și exprime mai ușor emoțiile cu ajutorul unor figurine colorate și simpatice care îi ajută să recunoască mai ușor sentimentele de teamă, furie sau întristare atunci când le văd. 

Top 6 jocuri educative pentru copii

1.Plastilina sau spuma de modelat

Ai observat cât de amuzați sunt cei mici atunci când țin în mână plastilină sau spumă modelatoare? Cu ajutorul lor, ei pot crea cele mai interesante figuri, după imaginația proprie, în timp ce se distrează din plin! 

Astfel de jocuri sunt potrivite pentru copiii preșcolari, începând chiar cu 1-2 ani, pentru a-i obișnui să aibă un control mai bun asupra mânuțelor și degetelor, dar și pentru a le oferi posibilitatea de a-și pune în practică cele mai creative idei de modelaj!

plastilina sau spuma de modelat

2. Jocurile de construcție

Jocurile de construcție sau de potrivire precum cele cu forme geometrice diverse și colorate sunt ideale și ele, în primele etape de formare ale copiilor. Optează pentru variante cu turnuri, piramide sau alte figuri din lemn, ideale pentru introducerea conceptului de dimensiune și mărime, dar și pentru învățarea culorilor la preșcolari.

joc

3. Puzzle magnetic sau din lemn

Un joc de tip puzzle antrenează abilități multiple: atenția, concentrarea pe o singură activitate, coordonarea ochi-mână dar și rezolvarea de probleme. Oferă-i celui mic un puzzle în funcție de etapa de vârstă la care se află, deoarece poți găsi și variante cu câteva piese simple, care pot fi rezolvate chiar de la 1-2 anișori.

Fii alături de copilul tău în astfel de momente, deoarece în acest fel îl vei învăța cum să deprindă răbdarea și ducerea la bun sfârșit a unei sarcini.  

pazzle magnetic

4. Centru de activități cu litere și imagini

Prin intermediu unui centru de activități din lemn cu litere și imagini, micuțul tău va învăța o mulțime de acțiuni: cum să distingă literele din alfabet prin intermediul unor cuburi colorate, cum să facă operații matematice mai simple sau mai complicate, dar și cum să rezolve labirinturi! Vei vedea că un astfel de joc va deveni în scurt timp o preocupare serioasă pentru el!

centru de activitati din lemn cu litere si imagini

5. Jocuri de logică sau experimentare 

Jocurile de observare sau experimentare îi pun pe cei mici direct în fața rezolvărilor de probleme și de întrebări cu privire la lumea din jur, și a satisfacerii curiozității naturale pe care un copil o are, indiferent de vârstă. 

De exemplu, prin intermediul unui calendar magnetic el poate să învețe vremea prin joc, adică să afle mai multe despre fenomenele meteo, succesiunea anotimpurilor și a lunilor anului, dar și data și ora, folosind imaginile și ceasul poziționat în centrul calendarului.

jocuri de logica

6. Jucăriile de tip STEM

Pe măsură ce crește, un copil poate fi tot mai mult antrenat în a afla singur sau experimenta singur diferite acțiuni care să-l ajute să afle mai multe despre felul în care funcționează lumea din jur. 

Jocurile de tip STEM sunt ideale ca să-i stârnească și să-i satisfacă interesul pentru știință și experimente, și despre frumusețile din Univers. Cu ajutorul lor poate afla mai multe despre domenii specifice precum chimie, inginerie, astronomie, tehnologie etc., iar un sistem solar monitorizat îl va ajuta pe micuțul tău să afle mai multe și să înțeleagă rapid mișcarea planetelor, precum și rolul atât de important al soarelui. 

jucarie tip stem

Iată, așadar, care sunt cele mai interesante și educative moduri prin care poți contribui la formarea unor abilități și deprinderi esențiale în dezvoltarea copilului tău! Achiziționează astfel de jocuri și jucării amuzante și utile deopotrivă, pentru a-i aduce bucurie și informație utilă prin joacă micuțului tău!